In urma cu numai trei ani, la intrarea in comuna 23 August exista unul dintre cele mai mari spatii agricole din zona sudului litoralului - fosta statie de masini agricole, cumparata la un moment dat, in urma privatizarii, de o firma tuceasca. Aceasta nu a reusit redresarea SMA-ului din 23 August, astfel ca Fiscul a luat decizia vanzarii, prin licitatie publica, a fostului SMA.

Impartita pe „bucatele“, statia a fost adjudecata de mai multe firme straine si una autohtona. Printre acestea s-a numarat si SC Romasse 23 SRL, o firma de origine belgiana, care a dorit sa investeasca in halele fostei SMA; dupa trei „sezoane“, aproape 100 de locuitori ai comunei de la malul marii muncesc la producerea ...

bomboanelor de martipan! Almasse este liderul in producerea martipanului in Belgia si Franta. Dupa ce a cumparat, in 2004, o parte din halele fostei statii de masini agricole (circa 1.800 de metri patrati), belgienii au adus la 23 August una dintre cele mai moderne linii de fabricatie a bomboanelor din martipan.

"In fosta unitate agricola sunt la ora actuala doua societati straine - una elvetiana si noi - si doua romanesti, dintre care una produce mobila, iar cealalta este o societate subcontractoare a Daewoo Mangalia“, ne-a declarat directorul Romasse, Paul Foleanu.

"Dupa ce am preluat activele partii adjudecate, firma belgiana a decis sa investeasca aici, la 23 August, in trei activitati distincte: producerea si ambalarea bomboanelor din martipan, productia de smochine confiate si, de o luna de zile, in productia spumei de zahar, asa numitele “marshmallows“ (bezele).

Firma-mama, Allmasse (care, in limba franceza semnifica „pasta de martipan“), a decis ca la 23 August sa aiba loc procesul de prelucrare a materiilor prime si ambalarea produselor. „Materia prima, pasta de migdale pisate, glazura si colorantii, sunt adusi direct din Belgia, in cazul martipanului sau din Turcia, in cel al smochinelor.

Si in cazul bomboanelor de martipan si in cel al smochinelor sau spumei de zahar lucram in sistem “LOHN“, adica aici, la noi, doar se definitiveaza produsul, materiile prime fiind primite din afara“.

Smochine la microunde - deserul preferat al belgienilor

Martipanul, pasta din migdale, este adus in ambalaje speciale: este de culoare alba, iar produsele fabricate la 23 August sunt fie artizanale, lucrate manual, de specialiste „scolite“ in Belgia, fie la scara industriala, realizate „pe banda rulanta“.

Pasta de migdale este amestecata cu zahar si coloranti, dupa care este introdusa in malaxor, unde i se da o anumita concentratie (la „sosite“ pasta este foarte concentrata), in functie de bomboane. „Poate fi mai putin concentrata, de 33% sau de 55%, depinde de ce fel de figurine se urmareste sa se realizeze.

Manual, sunt realizate figurinele complicate, cum ar fi animalute - purcelusi, iepurasi, gaini, pisici si multe altele. La nivel industrial avem cinci linii de formare, care realizeaza tot felul de fructe si legume - capsuni, mere, banane, pere, rosii, morcovi etc, dar si inimioare, Mos Craciuni...

Dupa ce au fost realizate figurinele, care sunt in continuare de culoare alba, sunt asezate pe platouri, ce merg la vopsit“, ne povesteste Paul Foleanu. La „vopsitorie“, martipanul este colorat cu ajutorul unor pistoale foarte asemanatoare celor cu care sunt vopsite autoturismele.

Apoi, timp de 24 de ore, figurinele sunt uscate intr-o camera speciala cu climatizare, unde sunt 32 de grade. Ulterior, inainte de a fi ambalate, sunt lacuite cu un lac special, alimentar, formula secreta a producatorului, fiind lasate alte 12 ore la uscat.

In cele din urma, bomboanele din martipan sunt trecute printr-una dintre cele trei linii de ambalare si prin cele doua de etichetat, dupa care sunt „paletizate“, transportate in hala si apoi pastrate, pana la expediere, „la rece“.

In ceea ce priveste productia de smochine, acestea sunt aduse gata uscate din Turcia, iar la Romasse sunt confiate si ambalate, in timp ce spuma de zahar, adusa din Belgia, este doar ambalata, toate produsele fiind imediat exportate catre Belgia. Gustul belgienilor nu se discuta: tot la 23 August sunt produse asmochine confiate, „date“ prin faina.

Acestea sunt ulterior incalzite in cuptorul cu microunde, desertul fiind foarte popular in Belgia!

O cutie de bomboane produse la Romasse - peste 40 de euro

Belgienii de la Allemasse au ales Romania pur si simplu din considerente economice: forta de lucru din Romania este de cateva ori mai ieftina decat in Belgia. Mai mult, se pare ca aceasta tara are un considerabil deficit de forta de munca in industria alimentara. Cei circa 80 de angajati, in cea mai mare parte femei, au fost selectati din comuna 23 August.

Dupa ce partea belgiana le-a testat pe cele mai multe dintre muncitoare, a descoperit cinci tinere cu o indemanare deosebita in crearea figurinelor din martipan. Acestea au fost specializate chiar la fabrica din Bruxelles, iar la intoarcere au devenit sefe de zona - la productie, ambalaj etc.

In plus, un reprezentant al Allemasse traieste chiar la 23 August, fiind responsabil direct cu productia si calitatea. „Intreaga productie a Romasse este destinata pietei belgiene, nu desfacem, cel putin deocamdata, nici unul dintre produse pe piata romaneasca.

Nu stiu sigur cat costa, pe piata belgiana produsele noastre, pentru ca Allemasse le desface in magazine mari, gen hipermarket-uri, in cantitati foarte mari. Un kilogram de martipan este circa 10 euro, in timp ce o cutie de bomboane produse manual, de circa 1,25 kilograme, cred ca ajunge la 40 de euro“, afirma directorul Romasse, Paul Foleanu.

Allemasse - hrana "acreditata“ si pentru cosmonauti

Pana in luna iunie a anului viitor, se pare ca fabrica de bomboane de la 23 August se va extinde considerabil, prin preluarea unei alte hale de productie, cea actuala avand circa 1.600 de metri patrati. Aceasta va fi special amenajata pentru fabricarea spumei de zahar.

Conform standardelor internationale, la Allemasse (si, implicit, la Romasse), a fost implementat sistemul de calitate HACCP (sistem de calitate in productia alimentara), firma fiind in curs de certificare. „Sistemul a „plecat“de la productia de mancare pentru cosmonauti.

Cum era imposibil sa produci hrana pentru acestia care ar fi putut fi periculoasa, mancarea a fost trecuta printr-un proces tehnologic la capatul caruia se obtin produse fara nici un risc. De la 1 octombrie toate firmele producatoare de alimente trebuie sa implementeze acest sistem.

Bomboanele si celelalte produse ale noastre sunt certificate HACCP, astfel ca sunt lipsite de orice risc pentru cei mici“, concluzioneaza Paul Foleanu.