Dupa o saptamana in care Dan Parcalab a fost teoretic liber, dar practic inchis, 17 zile de greva foamei si 5 ore de pledoarii, Curtea de Apel Cluj a emis o sentinta definitiva, care inlocuieste masura arestarii preventive cu interdictia de a parasi tara. Concret, Dan Parcalab este liber! Aceeasi masura a fost aplicata si in cazul lui Aurelian Grama si a lui Dorel Vidican.

Noi, cei din redactie, nerabdatori si cu nervii intinsi la maxim, de parca am fi asteptat o vesnicie acest recurs, ne-am deplasat in corpore la Cluj. Aproape 15 oameni. In redactie a mai ramas doar... Puiu (Nicolae Teremtus), el avand problema cu iesirile din oras.

Inca inainte de 12, ora programata pentru recurs, in fata salii 155 a cladirii Curtii de Apel Cluj, roiau ziaristi, fotografi, reporteri. Din presa locala si centrala. Printre cei din Baia Mare l-am zarit pe Claudiu Florescu, insotit de reporter, cameraman si sotia sa. La scurt timp, si-au facut aparitia si avocatii inculpatilor din dosarul Gazeta.

Se purtau discutii, se subliniau texte de lege, se vehiculau metode de abordare a apararii. Dupa vreo o jumatate de ora, avocatul lui Dan Parcalab, Vasile Jurj, a iesit din sala si ne-a spus ca doi avocati au depus o cerere de amanare pentru cateva ore, din cauza ca nu se aflau in localitate. Iar sedinta s-a amanat pana pe la 14.30.

In fata instantei Toata presa a asteptat momentul aducerii invinuitilor. Inainte de aceasta, cativa gardieni i-au comasat pe ziaristi intr-o parte a holului, facand un cordon intre acestia si usa pe care au intrat Liviu Man, Aurelian Grama, Dan Parcalab si ceilalti arestati preventiv. Cand ne-a vazut pe hol, Dan a zambit si a parut increzator.

L-am simtit slabit, dar dadea impresia ca isi poate mentine atat echilibrul fizic, cat si psihic. S-a intrat in sala. In fata, completul de trei judecatori, in stanga, boxa celor sase inculpati, in primul rand din sala, inculpatii judecati in stare de libertate, asistati de aparatori.

Unul dintre avocati a solicitat instantei sa amane judecarea recursului, cei doi avocati lipsa urmand a ajunge in Cluj dupa circa o ora. Si s-a amanat. Pe la 15.30, filmul s-a reluat. Si a inceput un recurs maraton de aproape 5 ore.

Procurorul a expus instantei faptul ca Parchetul de pe langa Tribunalul Cluj doreste mentinerea recursului si a cerut mentinerea lui Dan Parcalab in stare de arest, motivand ca el reprezinta un pericol public concret, prin presiunile care s-ar putea face asupra partilor vatamate.

El a spus ca in 25 ianuarie, doua dintre partile vatamate au dat declaratii conform carora asupra lor s-ar fi facut presiuni pentru a-si retrage declaratiile. Una dintre acestea a spus ca a primit un telefon de la o persoana care s-a recomandat drept un electrician si i-a sugerat sa fie atent cu declaratiile date procurorilor.

Duelul apararilor

Apoi au inceput pledoariile avocatilor celorlalti inculpati. Fiecare aparator a aratat mai multe texte de lege incalcate in acest dosar. Am aflat ca aproape toti au fost arestati pentru o plangere sau doua pentru fapte recente, celelalte privind perioada 2000 - 2004, adica inainte de constituirea asa - zisului grup infractional, materializat prin “trustul de presa”.

Avocatii lui Aurelian Grama au speculat la maxim o eroare care aparea in motivarea sentintei anterioare. In tot cuprinsul acesteia, numele lui Grama nu este asociat cu al celor care prezinta un pericol public, insa in final, instanta decide mentinerea lui in stare de arest. Problema este ca motivarea sentintei nu cuprinde si argumentele pentru care Grama a ramas inchis.

Practic, aceasta nu poate produce efecte. De asemenea, Vasile Jurj, aparatorul lui Dan Parcalab, a pedalat pe faptul ca aceste declaratii date in 25 ianuarie au fost facute pe cand dosarul se afla la instanta, urmarirea penala fiind incheiata cu aproape 10 zile inainte.

Avocatul a explicat ca aceste declaratii facute pe un formular tipizat emis de Ministerul de Interne si semnat de organe de cercetare penala nu se incadreaza in prevederile legii si sunt lovite de nulitate absoluta. Practic, cei de la DIICOT nu mai aveau nici o competenta in acest sens.

Procurorul Parchetului, pus in dificultate, a incercat sa arate ca s-ar putea vorbi despre o disjungere si ca asta ar putea fi o cauza separata. Imediat, s-a trezit cu o ploaie de intrebari din partea tuturor avocatilor, care au sustinut ca daca ar fi un dosar separat, ar fi trebuit inregistrat ca atare, ceea ce nu era cazul. Apoi, judecatorii s-au retras pentru deliberare.

A durat pret de doua ceasuri, iar pe la 10, acestia si-au anuntat sentinta. Dan Parcalab era, in sfarsit, liber.

“Credeam ca e de ajuns sa spun ca sunt nevinovat!”

Desi aflat in cea de-a 17-a zi de greva foamei, Dan Parcalab a avut puterea de a-si sustine nevinovatia in fata instantei, printr-un discurs impresionant, inceput cu o afirmatie axiomatica ce duce spre principiul invocat de societatea civila maramureseana in ultimele 30 de zile, adica respectarea prezumtiei de nevinovatie: „credeam ca e de ajuns sa spun ca sunt nevinovat”.

Dupa ce a explicat succint ca GAZETA de Maramures este independenta din punct de vedere financiar si editorial, Dan Parcalab a declarat: “eu o sa stau in continuare la Gherla, dar pe ei (redactorii GAZETEI de Maramures, n.red) n-o sa-i puteti opri sa scrie. Nu am niciun contract de publicitate cu partile vatamate. Nu am scris pentru contracte de publicitate.

In cazul meu, nu exista nicio inregistrare a unei convorbiri telefonice cu ceilalti acuzati sau cu partile vatamate, exista o discutie in care vorbeam cu Milena Man despre niste bani pentru copii. S-a spus despre o situatie materiala infloritoare. Stau in chirie.

Daca dormeam sub un pod, ma acuzau, probabil, ca am prea mult aer. Nu stiu ce scrie in cele doua declaratii din 25. Dar in 24 se pronunta instanta si e ciudat ca a doua zi, doi cetateni onorabili sa si dea declaratii. Probabil i-am sunat eu, din arest. Sau s-ar fi putut suna unul pe altul.

Si ceea ce am scris in scrisori nu erau indemnuri la revolta, la lucrurile rele, sau probabil ca a ruga pe cineva sa dea o slujba la biserica pentru sufletul prigonitorilor mei e un lucru rau. Ii rog sa nu va jigneasca inteligenta, comunicatul a fost emis vineri si prima scrisoare a ajuns miercuri.

I-am santajat pe cei 10.000 de oameni care au semnat? Se discuta despre blog, in conditiile in care eu am stat 30 de zile in arest. Asta nu e nicio problema”.