Constructia noii statii de epurare a Bacaului face victime colaterale. Trei proprietari de pamint dintr-o zona care se va umple de vile vor fi expropriati de Regia de Apa. Oamenii nu se impotrivesc, insa vor sa fie despagubiti la valoarea reala. In timp ce pretul pietei este de circa 20 de euro/mp, RAGC le ofera sume cuprinse intre 5 si 7 euro.

La Barati, in comuna Magura, intr-o zona care se va trasnforma in noul El Dorado al constructorilor de vile, RAGC vrea sa construiasca o statie de epurare a apelor uzate. Investitia face parte din proiectul finantat de Uniunea Europeana pentru aductiunea de apa a Bacaului de la Valea Uzului. Regia de apa a cumparat deja 18.000 din cei 21.000 de metri patrati necesari.

Restul terenului este detinut de trei proprietari care nu vor sa accepte pretul oferit de numai 5 euro pe metrul patrat.

Expropriere de utilitate publica

"Domnule, pretul pietei in zona este de 20 de euro pe metrul patrat. Un vecin a vindut acum 10 ani cu 15 euro. Cum sa accept eu sa-l vind cu numai cinci euro cit mi s-a oferit?" - se intreaba Constantin Nita. El este unul dintre cei trei care se impotrivesc exproprierii. Zona a fost declarata "de utilitate publica" de catre Consiliul Judetean.

Prin urmare, RAGC poate cere instantei exproprierea pentru utilitate publica a pamintului. Regia a depus deja actele la Judecatorie si asteapta ca dosarul sa fie selectat de computer si dat in lucru unui judecator. Pretul oferit a fost stabilit de o expertiza pe care Nita o contesta: "Ei au spus ca pamintul meu nu are cale de acces si din cauza asta mi-au scazut valoarea.

Dar nu s-au uitat ca intre terenul pe care-l vor ei si drum este tot pamintul meu pe care este casa mamei si gradina" - spune Constantin Nita. Practic, expertul a pus pe schita terenul dorit de RAGC si a tras linie la un capat. A spus ca dincolo de limita pusa e alt pamint si, deci, nu exista cale de acces.

"Mi-au luat pamintul sageata"

La fel de nemultumit este si Lazar Mondan. "Mi-au luat terenul 'sageata' si nici nu mi-l plateste macar ca la ceilalti, care au primit 7 euro. Pentru ca eu am drum de acces" - spune Mondan. Nemultumirea lui e data de faptul ca RAGC vrea sa-i ia pamintul in diagonala - sageata, adica. "Nici nu-l platesc ca lumea, si nici cu ce ramin nu mai pot face nimic. Nici nu mai am cum sa bag tractorul.

Macar sa-l ia tot" - spune el cu naduf. Ceilalti din zona au vindut cu pina la sapte euro metrul patrat. Nu-i intersa prea mult pretul pentru ca nu au vrut sa-si mai bata capul, erau mostenitori. In plus, evaluarea e din 2005, cind un euro valora 37-38.000. Acum cei cinci euro oferiti valoreaza mai putin.

"S-o creada ei ca-l dau cu 7 euro"

Cel mai nemultumit este, insa, Iordache Cojocaru. La cei 77 de ani ai sai el iese cel mai pagubit. Pamintul lui e chiar la drum si i se ofera doar 7 euro. Pierderea lui este de 45.000 de euro. "Pe mine ma evalueaza la teren extravilan. O fi fost demult extravilan, dar acum casele si vilele au ajuns aici. Si Bacaul a fost extravilan pe trei sferturi cindva" - spune el.

"Eu simt valoarea acestui pamint, am lucrat 40 de ani in proiectare. Altii primesc inapoi palate si munti intregi iar mie imi ia pamintul cu forta pe un pret de nimic. Asta e furt, nu altceva". Pentru pamintul pe care Regia de Apa vrea sa-l ia la pret de nimic, familia lui Iordache Cojocaru a suferit mult dupa razboi.

"Pentru ca aveam acest pamint, am fost trecuti in categoria 'mijlocasilor' si a trebuit sa platim impozite si sa dam cote de produse imense. Eu n-am avut voie, tot din aceasta cauza, sa primesc bursa la facultate. S-o creada ei ca-l voi da cu 7 euro". Cojocaru are 3.400 de metri patrati.

Au fost 3.850, dar citeva sute de metri au fost luate tot de Regia de Apa pentru constructia rezervoarelor, pe vremea comunistilor.

RACG: "Nu putem plati pretul pietei"

Directorul Regiei de Apa, Adrian Craiovan, spune ca nu poate plati pretul cerut de proprietari. "Eu folosesc banul public. Evaluatorul a stabilit un pret, s-a facut dosar, in functie de marimea suprafetei si de utilitati. Acesti cetateni ar vrea sa primeasca pretul pietei, insa nu am temeiul legal ca sa platim din banul regiei.

Eu ii cred ca vor mai mult, dar nu putem plati pretul pietei" - spune Craiovan. Regia a depus dosarul de expropriere in instanta la Judecatoria Bacau.

"Noi tot iti luam pamantul"

"Vrei, nu vrei, pamintul tot ti-l luam" - asa mi-au spus. Eu mi-am angajat avocat si ma judec acum in contencios administrativ. Nu ma las, o sa-i port in procese, pentru ca nu am nimic de pierdut. Ei trebuie sa respecte termenele date de UE si pentru citiva euro ei pot sa piarda o investitie de milioane" - spune Constantin Nita - proprietar de pamint.

"Pretul e mic"

"Pretul pe care-l ofera Regia de Apa este foarte mic in raport cu pretul pietei. Ei le dau cam 5-7 euro pe metrul patrat dar in sat, unde sint utilitati, pamintul se vinde cam cu 33 de euro. Poate acolo la ei, ca nu au utilitati nu valoreaza atit, dar, oricit, 7 euro e prea putin" - spune si Constantin Traistaru - primarul comunei Magura.