Pe locul doi in topul celor mai mari venituri non-salariale in 2005 se afla un clujean, cu 429.000 de euro net pe luna.

Ar fi vorba de un castig realizat in 2005, in baza unui contract de mandat. Informatia-soc a fost publicata vineri de Ziarul Financiar, citand Agentia Nationala de Administrare Fiscala. Oamenii de afaceri din Cluj spun ca suma este mult prea mare nu doar pentru Cluj, ci chiar si pentru tari cu o economie consolidata.

Oamenii de afaceri cred ca suma s-ar putea referi, de fapt, la un proprietar de afacere. O alta varianta ar fi un castig rezultat in urma unei actiuni de succes, dar nu un venit incasat lunar, asa cum a fost el prezentat.

Stefan Vuza: “Nu platesti un manager cu atat”

Stefan Vuza, presedintele Grupului Serviciile Comerciale Romane (SCR): “Nu exista in Romania companie care sa aiba nevoie de un manager platit cu 5 milioane de euro pe an”. Potrivit lui Vuza, echipa manageriala poate primi pana la 10% din profitul companiei, ceea ce ar insemna ca, discutand de sume brute, compania ar trebui sa aiba un profit de pana la 100 de milioane de euro pe an.

“Nu prea se poate ca acesta sa fie un manager angajat. Nu platesti un manager cu atat decat daca face un profit de zece ori mai mare. Nu poate fi vorba de un salariu real. S-ar putea ca acest manager sa fie de fapt patron si atunci lucrurile se schimba.

In acest caz, ar putea fi cel putin 300 de variante si e foarte probabil ca acest «manager» sa nici nu fie gasit la cele mai cunoscute companii din judet”, arata Vuza. Exista multe companii in Cluj care pot obtine profit de peste 5 milioane de euro”, spune Vuza.

Peter Pal: “Teoretic, este posibil”

Peter Pal, vicepresedinte Energobit: “Teoretic e posibil. Daca un manager ia 10% din profitul unei companii ca premiu, ca bonus, asta inseamna ca acea companie a facut un profit brut de 60 de milioane de euro in acel an si a avut o cifra de afaceri de 600 de milioane de euro. Nu cunosc o astfel de firma in Cluj”.

Potrivit acestuia, si in companiile clujene managerii sunt retribuiti in functie de performanta, iar printre criterii se pot numara, alaturi de profitul realizat, cresterea valorii companiei (in cazul celor listate la bursa) sau a cifrei de afaceri. Totusi, ca domenii in care s-ar putea gasi acest manager, ar fi sectorul bancar, cel al furnizarii de servicii sau domeniul telecomunicatiilor.

Ovidiu Turcu: “Trebuie sa fie un baiat foarte destept”

Ovidiu Turcu, om de afaceri: “Acest manager trebuie sa fie un baiat foarte destept. Probabil a produs 4 milioane de euro pe luna si a primit 10%. Asa mi se pare mie corect. Nu m-as putea gandi la nici unul in Cluj. Nu am auzit de domenii atat de rentabile, chiar nu cunosc”, spune Ovidiu Turcu.

Marius Nicoara, om de afaceri, presedinte al Consiliului Judetean: “Cifra este fabuloasa, e mare chiar si pentru Statele Unite. S-ar putea sa fie de fapt vorba de un comision de succes care s-ar fi putut da, spre exemplu, ca urmare a unei implicari intr-o tranzactie importanta, a vandut, a preluat, a privatizat ceva”, explica Nicoara.

Cat despre domeniile posibile, cel mai bine platit manager din Cluj ar putea veni din top managementul unei companii din sectorul bancar sau IT.

Horia Ciorcila: “O astfel de cifra este posibila”

Horia Ciorcila, presedintele Bancii Transilvania: “O astfel de cifra este posibila daca este vorba despre dividende sau vanzari de actiuni, varianta care mi se pare cea mai plauzibila. Oricum, asta nu se intampla in fiecare luna. Din cate cunosc eu, managerii din Cluj au salarii eventual bonusuri, dar nu cred sa existe nici salarii, si nici bonusuri la asemenea valori.

Daca managerul e si proprietar, atunci lucrurile par mai plauzibile”. “Nu-mi dau seama despre cine ar putea fi vorba. Poate domeniul IT sau cel imobiliar ar putea aduce venituri de acest nivel”, adauga Ciorcila. “Poate in companii din Germania, Franta, Italia sa existe venituri de acest fel pentru manager.

Dar si acolo este vorba doar de top management si doar de exceptii”, mai arata Ciorcila.

Notarii, primii cinci milionari

Conform datelor furnizate de Biroul de presa al Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Cluj, notarii publici ocupa primele cinci pozitii intr-un clasament al veniturilor realizate dintr-o profesie liberala.

Primii cinci contribuabili din Cluj, in ordinea venitului brut declarat in anul 2005, sunt cu totii notari publici. Primul a declarat 2,13 milioane de lei, iar al doilea, 1,64 milioane de lei. intre pozitiile trei si cinci nu este o diferenta prea mare la nivelul acesta, ultima pozitiei ocupand-o un notar cu un venit anual de 1,29 milioane de lei.

DGFP Cluj a comunicat ca numarul total al notarilor la nivelul judetului Cluj la finele anului 2005 era de 57. Pe unitatea fiscala Cluj-Napoca sunt inregistrati 45 de notari, ce au insumat venituri totale brute de 21,66 milioane de lei. La DGFP erau inregistrati anul trecut 25 de notari din Cluj-Napoca ca platitori de TVA.

Venitul mediu al unui notar din judetul Cluj, in 2005, calculat prin impartirea veniturilor totale la numarul de notari, este de 406.773 de lei.

Cel mai bogat notar din Romania e din Cluj

Notarii clujeni sunt si in fruntea clasamentului national al veniturilor realizate pe aceasta categorie profesionala in 2005. O evaluare a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala arata ca cel mai bine platit notar din Romania este inregistrat ca si contribuabil in Cluj si a platit din incasarile sale brute un impozit de aproape 105.000 de euro in tot anul 2005.

De asemenea, locul doi de pe podiumul liber-profesionistilor clujeni ocupa a doua pozitie si in topul financiar al notarilor din toata tara.

Amalia Marga: “Cred ca sunt intre primii cinci”

ZIUA de Cluj a consultat mai multe persoane cu vechime in domeniul juridic pentru a identifica notarii ce ar putea fi printre cei cinci milionari. Sursele noastre spun ca la ingrosarea veniturilor unui notar conteaza vechimea, experienta, clientela si locatia in oras. Cele mai frecvent mentionate nume au fost cele ale notarilor Laura Moigradean, Amalia Marga, Mariana Lupea si Tudor Stancu.

De asemenea, juristii i-au mai nominalizat pe Maria Petrus, Andrea Korcsog, Stefan Iancu, Mariana Buta si Dan Popescu. Am incercat sa stam de vorba cu toti acestia, insa cativa dintre ei nu au putut fi contactati, fiind foarte ocupati chiar si vinerea dupa-amiaza. Amalia Marga este singura care a admis ca ar putea fi printre nominalizati.

“Eu cred ca sunt in primii cinci, dar nu stiu cifra”. Lupea a precizat ca veniturile sunt confidentiale si ca nu doreste sa comenteze informatiile de la DGFP. “Intrati cu buldozerul in viata mea”, a afirmat notarul. Tudor Stancu spune ca nu a castigat in 2005 peste 13 de miliarde lei vechi ca sa se regaseasca intre primii cinci contribuabili.

Notarii consultati au mentionat ca principala sursa de venit contractele de vanzare-cumparare in domeniul imobiliar, care a explodat pur si simplu in Cluj-Napoca.

Ce este contractul de mandat

Contractul de mandat este un contract prin care o persoana - mandatar - se obliga sa incheie acte juridice pe seama unei alte persoane - mandant - care ii da aceasta imputernicire si pe care o reprezinta. Desi este in principiu un contract cu titlu gratuit, legea nu interzice ca mandatarul sa fie remunerat, daca exista stipulatie expresa in acest sens.

Contractul de mandat se poate prezenta sub doua forme: cu reprezentare sau fara reprezentare. Contractul de mandat are ca variante contractul de interpunere de persoane, contractul de comision si contractul de consignatie. (sursa: Dictionar de afaceri)

TOP 15 Salarii platite de societati inregistrate in Cluj

1. Director banca - 68.000 lei

2. Director resurse umane banca - 40.560 lei

3. Director dealer auto 1 - 14.000 lei

4. Director dealer auto 2 - 14.000 lei

5. Presedinte societate constructii 1 - 13.145 lei

6. Director dealer auto 3 - 9300 lei

7. Presedinte societate constructii 2 - 7200 lei

8. Director societate materiale de constructii - 7000 lei

9. Director dealer auto 4 - 6300 lei

10. Director adjunct societate de productie textile - 5000 lei

11. Director societate constructii industriale si drumuri - 5000 lei

12. Director fabrica de mobila - 4500 lei

13. Director societate componente auto - 4300 lei

14. Director societate instalatii industriale - 4000 lei

15. Director agentie de publicitate - 4000 lei