AROBS Transilvania Software a prezentat sistemul in aceasta luna la Targul CERF 2007 de la Bucuresti. Informaticienii clujeni l-au dezvoltat initial pentru monitorizarea, prin Global Positioning System (GPS) - sistem de pozitionare prin satelit, a copiilor, batranilor si persoanelor cu handicap.

“Sistemul poate fi generalizat pentru urmarirea oricarei persoane. Poti sa afli inclusiv ce face nevasta fara stirea barbatului”, sustine Bogdan Rusu, sales representative AROBS.

Sistemul include un dispozitiv care comunica prin retelele Vodafone sau Orange si transmite pozitia purtatorului, o solutie software de gestiune, monitorizare si raportare a datelor, si o harta a Romaniei care poate fi accesata on-line sau pe PocketPC si permite vizualizarea pozitiei purtatorului la fiecare 30 de secunde.

“Un copil are posibilitatea de a apasa butonul SOS al dispozitivului in caz de urgenta si trimite astfel un apel pe telefonul mobil al parintelui. Acesta poate fi alertat si printr-un mesaj cand copilul lor paraseste anumite zone presetate in dispozitiv.

Aparatul seamana cu o jucarie, poate fi agatat de ghiozdane sau purtat la gat, dar este bine sa nu fie vizibil”, spune Daciana Pop, marketing specialist AROBS.

Implementarea sistemului costa 300 de euro, la care se adauga abonamentul lunar. “Eu as recurge la asa ceva pentru iubit. Te simti mai in siguranta cand stii unde se afla, esti mai linistita”, spune Simona, o tanara clujeanca. “M-as simti controlata si la fel s-ar simti si iubitul meu. Pentru copii ar fi viabil, pana la o anumita limita”, crede Monica, studenta la Cluj.

Supraveghere continua a soferilor

O alta solutie dezvoltata la Cluj permite localizarea, monitorizarea si coordonarea exacta a autovehiculelor. Aceasta include o harta vectoriala a Romaniei, cu 200 de localitati la nivel de strada. Dispozitivul se poate instala pe orice tip de masina si i se pot conecta senzori de temperatura sau de greutate pe axe.

Sistemul este compus din echipament de transmisie (“cutia neagra”), software de gestiune, monitorizare si gestiune a datelor si harta detaliata a Romaniei.

“Cutia, inzestrata cu antene GSM si GPS, se poate monta la vedere sau ascuns, in functie de dorinta beneficiarului, daca vrea ca soferul sa stie sau nu ca este monitorizat. Cand masina stationeaza apare o steluta pe harta, iar cand e in miscare, locul in care a ajuns si directia pe care o urmeaza.

Cand ne uitam pe harta, vedem ca masina a pornit la ora 7.45 si ca stationeaza pe strada X, de la ora 11.58.

Daca accesam harta, pe computerul din birou, laptop sau pe palm-top, putem sa aflam in timp real pe unde a trecut masina, cat timp a petrecut intr-o anumita locatie, daca a depasit viteza legala ori s-a abatut de la ruta sau cat combustibil a consumat”, spune Rusu.

Potrivit studiilor AROBS, sistemul reduce cu 15% cheltuielile cu combustibilul, elimina cazurile de viteza excesiva si fraudele legate de timpul efectiv de munca sau orele suplimentare.

“Solutia este posibila doar pentru Romania, dar, dupa reducerea tarifelor de roaming, va fi generalizata pentru Uniunea Europeana”, a precizat Rusu.

>b>Suspecti identificati pe palm-top-uri

“Am aplicat sistemul la politistii din Galati, primii din tara care pot verifica persoane sau masini pe loc, prin interogarea bazelor de date, fara sa se mai deplaseze la sediu. Ei se orienteaza prin GPS si pot identifica suspectii cu palm-top-uri. Sistemul ii permite ofiterului din dispecerat sa vada unde este cea mai apropiata echipa. Vrem sa il implementam si pe autovehiculele Serviciului de Ambulanta Cluj.

Si Regia Autonoma a Transporturilor Bucuresti e interesata”, a spus Pop. AROBS s-a specializat in crearea de software si de sisteme de monitorizare. Compania a inregistrat in 2006 o cifra de afaceri de 2,3 milioane de euro si are 100 de angajati.

Grupul finlandez Hotelzon, lider mondial in rezervari hoteliere si aplicatii software destinate sectorului a achitionat anul trecut 10% din actiuni.

Solutii clujene de monitorizare

Clujul a devenit un centru de productie de programe de monitorizare. Suedezii de la Wayfinder vor crea aplicatii de localizare pentru telefoane mobile si harti on-line, principalii beneficiari fiind Nokia si Ericsson.

Net Brinel a angrenat mai multe societati din Transilvania in proiectul “e-Road” pentru initierea de solutii IT pentru intreprinderile mici si mijlocii din transporturi. EBS Romania a semnat un contract de 500.000 de euro cu grupul BMW, in urma caruia va administra la distanta bazele de date a 24 de fabrici.