Profesorul care a orchestrat "afacerea Cipru", cancelarul Vasile Surd, a incercat sa explice circumstantele in care a fost semnat parteneriatul cu lantul hotelier

Romania libera a stat de vorba cu cancelarul Vasile Surd, de la Facultatea de Geografie a UBB, despre felul in care s-a perfectat contractul cu lantul hotelier Louis Hotels din Cipru, unde au fost trimisi "in practica" studentii clujeni. Cancelarul a spus ca el a fost contactat prin e-mail de manageri de la Louis Hotels care i-ar fi propus initial o colaborare pentru 200 de studenti clujeni.

Profesorul spune ca a creditat oferta cipriotilor si ca a facut, insotit de decan, o descindere in Cipru in luna ianuarie pentru a vedea conditiile de lucru si seriozitatea afaceristilor. El sustine ca cipriotii au dorit sa selecteze ei studentii si ca "nimeni nu a fost fortat sa mearga".

Vasile Surd a spus ca este la curent cu unele nereguli semnalate de studenti imediat dupa inceperea lucrului. Desi a afirmat ca ambasadorul Romaniei din Nicosia s-a interesat la facultate despre conditiile in care lucreaza studentii romani in Cipru,

cancelarul a precizat ca, in opinia sa, studentilor "nu le place sa munceasca". "Eu nici nu mai stiu care pe unde sunt", a mai spus profesorul.

Dupa ce initial a marsat pe profesionalismul cipriotilor si pe oportunitatea unica a tinerilor clujeni de a face practica in domeniu in strainatate, Surd a revenit asupra declaratiilor sale si a precizat ca este constient ca cipriotii se aflau in cautarea unei maini ieftine de lucru.

"Am auzit ca ar fi mers si la Iasi si la Chisinau, ca acolo gaseau oameni care sa munceasca si pe 50 de lire, dar au renuntat pentru ca moldovenii au probleme cu vizele in UE", a spus cancelarul Surd. Totodata, el a recunoscut ca termenii generali ai contractului de munca nu au fost prezentati initial de angajator, ci acest lucru s-a intamplat doar la cererea studentilor.