Noua piloti romani vor pleca luni intr-o misiune de trei luni in Tarile Baltice

Patru avioane MIG 21 Lancer de la Baza Aeriana 71 din Campia Turzii vor pleca luni spre Lituania. Acestea vor participa la misiuni de politie aeriana, organizate de NATO in tarile baltice. Este prima misiune de acest tip la care participa aviatori romani in afara tarii.

Cei noua piloti si cei 67 de militari din staff-ul tehnic isi vor desfasura activitatea la baza din orasul siamliai din Lituania. Misiunea aviatorilor romani va incepe in data de 31 iulie si se va incheia in 31 octombrie. Acest tip de misiuni face parte din planul comun de aparare al tarilor membre NATO.

Romanii vor pleca in Lituania, deoarece aceasta tara nu are piloti specializati in acest tip de misiuni.

La ceremonia militara care a avut loc ieri la Campia Turzii au participat ministrul Apararii, Teodor Melescanu, precum si seful Statului Major al Fortelor Aeriene, generalul Constantin Croitoru.

Ministrul Apararii, Teodor Melescanu a declarat ca spera "sa fie ultima misiune cu avioane de tip MIG 21 Lancer. Urmatoarea va fi indeplinita cu avioane moderne multirol". si asta cu atat mai mult cu cat licenta de zbor a aparatelor MIG 21 Lancer va expira in anul 2010, iar din 2012 Romania nu va mai avea avioane de vanatoare.

Teodor Melescanu a spus ca este o cerinta urgenta cumpararea unor avioane noi. Pentru aceasta, el a cerut ieri in sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii alocarea a 2,38 la suta din Produsul Intern Brut pentru domeniul Apararii.

Ministrul Apararii a adaugat ca, in cel mult 10 zile, va organiza o cerere de oferte pentru cumpararea unor avioane de tip F16 sau Eurofighter. Teodor Melescanu a spus ca achizitia va include intregul pachet, care contine avioanele, armamentul si pregatirea pilotilor.