Sprijiniti de Sindicatul National al Politistilor si Vamesilor „Pro Lex", mai multi politisti au „indraznit" sa dea in judecata Inspectoratul Judetean de Politie Sibiu, din cauza ca, afirma ei, au fost impiedicati sa promoveze in corpul ofiterilor.

Adrian Soroceanu, vicepresedintele executiv al Sindicatului „Pro Lex" Sibiu, arata ca, in conformitate cu legea privind statutul politistului, subofiterii care au absolvit o forma de invatamint superior de zi, compatibil cu functia de politist, au dreptul de a promova din Corpul B in Corpul A al politistilor.

Trecerea in corpul ofiterilor o face Inspectoratul General (IGPR), la propunerea inspectoratelor locale, apoi inspectoratele de politie organizeaza un concurs.

Lasati pe dinafara

Citiva politisti se pling ca IGPR le-a dat dreptul sa participe la concursuri care nu s-au mai organizat. „In aceasta situatie sint eu si alti aproximativ 15-20 de colegi de-ai mei. Toti am actionat in justitie IPJ, cu sprijinul «Pro Lex». A fost facut raportul acela catre IGPR, iar IGPR-ul a trimis raspuns ca ofiterii avem dreptul de a participa la concursurile de promovare.

Insa IPJ Sibiu a organizat doar concus de recrutare din surse externe, la care noi nu am putut participa. Intre timp, procesele au fost mutate la Alba Iulia. In functie de interpretarea legii si de verdictele Inaltei Curti de Casatie si Justitie vom sti daca vom putea promova sau nu", a explicat Soroceanu.

Reactia IPJ

Subcomisarul Lucian Muntean, seful IPJ Sibiu, spune ca au existat destule posibilitati pentru politistii cu studii superioare de a trece in Corpul A. „Legile sint foarte clare. Astfel de concursuri au fost organizate periodic. Ultimul a fost chiar miercuri, cind au fost scoase la concurs trei locuri, iar acum o luna a mai fost organizat un concurs si au fost scoase sapte locuri".

Se pare ca motive financiare stau la baza accesului limitat la promovare. „Trebuie avut in vedere ca in cadrul IPJ Sibiu am aproximativ 200 de colegi cu studii superioare care sint incadrati in Corpul B, iar locurile pentru ofiteri sint limitate de ordonatorul principal de credite", a precizat seful Inspectoratului.

Pregatiti de protest

Astazi va avea loc o premiera pentru Romania: un miting organizat de catre Sindicatul „Pro Lex" in Piata Revolutiei, in fata sediului Ministerului Internelor. La eveniment vor participa si sindicalistii sibieni.

Ei cer, printre altele, respectarea principiului stabilitatii in functia publica, acordarea sumelor restante pentru primele de concediu din 2004-2006, cresteri salariale si asigurari pentru riscuri si accidente.

Dorin Neagu l presedinte executiv „Pro Lex" Sibiu

„Noi am pregatit un mijloc de transport de aproximativ 45 de locuri si toti colegii mei care doresc vor putea merge la Bucuresti, pentru a lua partre la eveniment, si a-si revendica drepturile care li se cuvin, in special cele salariale"