Camera Deputaților a respins, marţi, cu 193 de voturi "pentru" şi 81 "contra" şi două abţineri, propunerea legislativă care prevedea desfiinţarea Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse şi stabilirea unor măsuri la nivelul administraţiei publice centrale.

Gabriela Firea Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Deputații USR și AUR au susținut desființarea ministerului înființat special de PSD pentru Gabriela Firea care, în urma scandalului „azilelor grozei”, a demisionat din funcția de ministru pe 14 iulie.

Deputata USR Cristina Prună a precizat de la tribuna plenului că Ministerul Familiei "toacă 700 de milioane de lei într-un an", în timp ce familiile din România nu duc un trai mai decent.

"Asta aţi făcut de când aţi venit la guvernare. (...) Institute şi agenţii pe bandă rulantă. Ce înseamnă asta? Înseamnă bani din taxele şi impozitele oamenilor care muncesc şi mai bine de 8 ore pe zi care sunt tocaţi în aceste agenţii, institute, ministere care nu fac absolut nimic pentru familiile din România. Dacă chiar doreaţi să faceţi ceva, atunci reduceaţi taxele pe salarii. Avem cele mai mari taxe pe muncă din toată Uniunea Europeană, pe salariile mici, pe salariul minim. (...) Asta face actuala guvernare, alungă familiile din România!", a afirmat Cristina Prună.

Și deputatul AUR George Simion a subliniat că nu este "neapărat nevoie de un un minister al Familiei pentru a avea politici direcţionate către creşterea demografiei, către natalitate". El a adăugat că USR nu a redus şi reorganizat ministere în perioada în care s-a aflat la guvernare.

"În continuarea celor spuse de colega mea, că asta e "Ţara lui Impozit Vodă", aici toţi perceptorii sunt la modă. V-aţi făcut că desfiinţaţi ministere, că restructuraţi instituţii, şi în loc de 20 de ministere am descoperit că avem 18. Varianta optimă prezentată în programul nostru de guvernare este cu 12 ministere. Nu avem neapărat nevoie de un Minister al Familiei, pentru a avea politici direcţionate către creşterea demografiei, către natalitate. Prin priorităţi guvernamentale se puteau face aceste lucruri. (...) Avem nevoie de un aparat guvernamental suplu", a susţinut Simion.

În dezbateri a intervenit și deputatul PSD și preşedinte interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis, care a subliniat că familia, alături de Biserică şi de Armată, este unul dintre pilonii statului român şi şi-a exprimat mirarea că cei de la AUR declară că susţin familia, dar vor desfiinţarea unei instituţii cu politici pentru aceasta.

"Am ascultat intervenţiile antevorbitorilor şi e complicat să înţeleg cum cineva poate să-şi imagineze că Parlamentul poate desfiinţa şi înfiinţa ministere. Pe logica dumneavoastră, în fiecare săptămână vom înfiinţa sau desfiinţa câte un minister, că aşa vrem noi. O prostie! Un demers politicianist, nici măcar foarte inteligent. (...) Să te declari patriot, să te declari susţinător al familiei tradiţionale - şi aici mă refer la colegii de la AUR - şi să vrei desfiinţarea Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, înseamnă, ca să fiu elegant, că au o fractură de logică clară. (...) Dacă de la USR ne aşteptăm să vă doriţi altceva, orice altceva mai puţin familii, de la AUR nu aşteptam, mă rog, ne aşteptam, dar cred că societatea avea alte impresie despre dumneavoastră. Să vedem cum explicaţi dumneavoastră că susţineţi familia, în timp ce desfiinţați un minister care arată contribuţia acestui guvern şi intenţia de susţine familia în România", a transmis Simonis.

Camera Deputaţilor este for decizional în cazul acestui proiect.

În noiembrie 2021 când PSD și PNL au negociat portofoliile pentru noul Guvern care avea să fie condus de Nicolae Ciucă, social-democrații au propus înființatarea Ministerului Familiei care avea să fie condus de președintele PSD București, Gabriela Firea.

La rocada din mai 2023 când premier a devenit Marcel Ciolacu și UDMR a ieșit de le guvenrare, Ministerul Familiei a fuzionat cu Ministerului Tineretului și Sportului condus de Eduard Novak (UDMR).

În iulie 2023 Gabriela Firea a demisionat din funcția de ministru al Familiei în urma scandalului provocat de controalele în azilele private din Ilfov. În scandalul respectiv a apărut numele consilierei și prietenei Gabrielei Firea și un angajat al acesteia.

Conducerea ministerului a fost preluată de Natalia Intotero, la propunerea PSD.