Federația Rusă și dictatorul Putin, după aproape doi ani de război se agață cu disperare de orice oportunitate de a distruge ordinea mondială, abordând metode patentate de-a lungul anilor: de la atacuri armate pe front și încălzirea unor conflicte înghețate până la metode hibride în Europa și soft power în Asia și Africa.

Cosmin Gabriel Pacuraru Foto: Arhiva personala

Situația internă din Rusia este controversată: de la părerea că economia nu suferă prea mult în urma sancțiunilor aplicate de comunitatea occidentală, până la dezastrul acesteia datorat cheltuielilor pentru susținerea războiului din Ucraina și sancțiunilor economice. Adevărul este relevat de cifrele puse la dispozitie de Uniunea Europeană sau diverse publicații de specialitate.

Situația economiei Rusiei nu este tocmai bună, mai ales după ce 300 de miliarde de euro ce aparțin rezervelor Băncii Centrale a Rusiei sunt blocate numai în Uniunea Europeană, cu toate că exporturile energetice încă sunt substanțiale.

Destabilizare economică și jaf în Ucraina

Ceea ce nu s-a tratat cu atenție despre ocuparea a 20% din teritoriul Ucrainei este jefuirea de către Federația Rusă a resurselor energetice și minerale. Puțini stiu că Ucraina deține cele mai mari resurse de titan și fier din lume, dar și zăcăminte semnificative de litiu.

Oficialii ucrainieni apreciază că peste două treimi din resursele totale ale țării sunt concentrate în teritoriul ocupat de ruși. La toate acestea se adaugă și peste 10% din suprafața agricolă a Ucrainei, care este cunoscută ca cel mai bun teren agricol din Europa.

Totul se rezumă la blocarea accesului la bogăția agricolă, minerală și energetică a Ucrainei. Blocada impusă tuturor navelor din zona continentală a Mării Negre și bombardarea asiduă a tuturor porturilor ucrainiene apte de a exporta produse agricole se află printre acțiunile de scădere a veniturilor din economia ucrainienă.

Noua conjunctura energetică, în care Uniunea Europeană renunță la combustibilii fosili importați din Federația Rusă și se îndreaptă către regenerabilele care consumă importante resurse de metale și pământuri rare, aflate sub monopol chinez, este debalansată de faptul că blocarea industriei de extracție ucrainiană face imposibilă extracția a 117 minerale și metale utilizate de scară largă în noile tehnologii din cele 120 cele mai utilizate la care se adaugă resursele importante de cărbune, gaze și petrol ce se află în mare parte în teritoriile ocupate.

O analiză SecDev spune că valoarea zăcămintelor blocate în teritoriile anexate de Federația Rusă trece de 12,4 trilioane de dolari, ceea ce reprezintă jumătate din valorea celor 2.209 depozite analizate. Tot SecDev apreciază că în zona anexată de Federația Rusă se află 63% din resursele de cărbune, 11% din resursele de petrol, 20% din zăcămintele de gaze naturale, 42% din zăcămintele de metale și pământuri rare, ceea ce înseamnă: 41 de zăcăminte de cărbune, 27 de site-uri de gaze naturale (metan), 14 zăcăminte de propan, 9 zăcăminte de petrol, 6 zăcăminte de minereu de fier, 2 situri de minereu de titan, 2 situri de minereu de zirconiu, un sit de stronțiu, un sit de litiu, un sit de uraniu, un zăcământ de aur și o carieră semnificativă de calcar folosită anterior pentru producția de oțel din Ucraina. Și să nu uitam faptul că ocuparea Crimeei în 2014 a dus la imposibilitatea Ucrainei de a dispune de rezervele sale de gaz din Marea Neagră.

-Citeste articolul pe Contributors.ro