Pământul a depășit recent pragul critic de 1,5 °C încălzire globală față de nivelurile preindustriale și este un nivel critic despre care oamenii de știință din domeniul climei avertizează de mult timp că ar putea aduce efecte ireversibile, dacă ar fi depășit. Deși nu suntem într-un moment bun, nu trebuie să tragem concluzia că totul este pierdut, se explică într-un articol InfoClima.ro.

Incalzire globala 1,5 - 2 CFoto: Dzmitry Dzemidovich, Dreamstime.com

Acordul de la Paris din 2015 a stabilit ca obiectiv limitarea încălzirii globale la 1,5 °C față de nivelurile preindustriale. Acest lucru s-a bazat pe dovezi științifice care arată că o încălzire peste 1,5 °C agravează semnificativ riscurile legate de schimbările climatice.

Câteva dintre principalele efecte preconizate la 1,5 °C încălzire includ:

  • Valuri de căldură (inclusiv cele marine), secete și inundații mai intense
  • Creșterea accelerată a nivelului mării (în ultimele 3 decenii, datele satelitare de la NASA arată o creștere de ~ 10 cm a Oceanului Planetar
  • Extincția crescută a speciilor
  • Înrăutățirea penuriei de alimente și apă
  • Răspândirea sporită a bolilor
  • Destabilizarea calotei glaciare din Groenlanda și Antarctica de Vest

Grupul interguvernamental de experți privind schimbările climatice (IPCC) a avertizat în 2018 că limitarea încălzirii la 1,5°C ar putea evita unele dintre cele mai grave efecte preconizate ale schimbărilor climatice.

Avem motive să ne îngrijorăm, dar nu înseamnă că toate speranțele sunt pierdute. O acțiune colectivă de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră poate limita încălzirea la 1,5°C în total. Cu toate astea, fereastra de oportunitate se micșorează din ce în ce mai repede. Despre ce înseamnă depășirea acestui prag, efectele pe care le observăm deja și acțiunile urgente necesare pentru a evita cele mai grave scenarii privind schimbările climatice a scris fizicianul Bogdan Antonescu, expert în fenomene extreme.

Pe baza actualelor angajamente naționale privind clima și a ratelor de emisie, lumea nu este încă pe drumul cel bun pentru a limita încălzirea la 1,5°C. IPCC estimează că ne îndreptăm spre o încălzire de 2,1 până la 3,5°C până în 2100, dacă emisiile continuă să crească.

Cu toate acestea, există încă mai multe scenarii care ar putea limita încălzirea la 1,5°C sau aproape de aceasta prin reducerea rapidă a emisiilor. Pentru aceasta, este necesar ca emisiile globale de gaze cu efect de seră să scadă cu aproximativ 45 % față de nivelurile din 2010 până în 2030 și să ajungă la un nivel net zero până în 2050.

Citește articolul complet pe InfoClima.ro

Sursa foto: Dreamstime.com