Circa 300 de persoane, membri ai comunitatii LGBT dar si sustinatori, au luat parte sambata la Marsul Diversitatii, organizat de fundatia ACCEPT, cerand ca in proiectul noii Constitutii sa nu fie considerata familie doar cea compusa dintr-un barbat si o femeie. Printre participantii la actiune s-au numarat ambasadorii Marii Britanii si Olandei si insarcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA, dar si persoane din Brazilia, Italia si Germania care au dorit sa isi manifeste sustinerea fata de solicitarile acestora. Parada s-a desfasurat fara incidente.

Foto:
  • Click pe poza pentru a vedea o FOTOGALERIE de la Marsul Diversitatii 2013

"Am organizat aceasta conferinta improvizata pentru a semnala ingrijorarea cu privire la amendamentul constitutional care a fost propus recent si care priveste viata de familie, care este direct legata de casatorie. Practic prin aceasta definitie constitutionala, propusa de legiuitor, orice alta familie care nu este casatorita este in afara protectiei constitutionale, ceea ce este profund ingrijorator", a declarat directorul ACCEPT, Florin Buhuceanu, citat de Agerpres.

"Sunt aici in solidaritate cu ACCEPT si pentru persoanele lesbiene, gay, bisexuali, persoane transgender si familiile lor. Trebuie sa respectam faptul ca familiile sunt diverse si diferite, iar ceea ce uneste familiile este conceptul iubirii. Este clar faptul ca ar trebui interzisa discriminarea in Constitutie si in legile tarii. De asemenea, trebuie sa fim atenti la infractiunile motivate de ura, la discursul motivat de ura. Discriminarea impotriva persoanelor LGBT este in crestere in intreaga Europa", a declarat eurodeputatul britanic Michael Cash, prezent la eveniment, potrivit agentiei de presa citate.

Desfasurarea Marsului Diversitatii

Ora 18:37 Participantii au ajuns in Piata Victoriei, punctul final al marsului. Acestia s-au oprit in Parcul Kiseleff pentru discutii si discursuri.

Parada s-a desfasurat fara incidente.

Organizatorii au anuntat ca va avea loc o reprezentatie e cantaretei Mbela.

Ora 18:01 Participantii la mars poarta un steag multicolor, lung de cativa zeci de metri, folosit initial pentru a se apara de ploaie. Parada a ajuns aproape de Piata Victoriei.

La manifestatie iau parte ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Martin Harris, si membri ai corpului diplomatic american, printre care si insarcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucuresti, Duane C. Butcher, care si-a anuntat inca de vineri prezenta la Marsul Diversitatii.

Marsul Diversitatii 2013 / Foto: HotNews.ro

Ora 17:43 Participantii la parada au plecat in mars spre Piata Victoriei. Pe marginea drumului sunt zeci de politisti.

Numarul participantilor la mars a crescut la circa 300 iar printre ei se numara si persoane care nu sunt membri al acestei comunitati insa au venit pentru a-i sustine.

"Nu sunt membru al acestei comunitati, dar am venit aici pentru a-i sustine. Traim in secolul al XXI-lea si e normal sa gandim ca atare", spune unul dintre participanti.

Participantii danseaza. Unii dintre ai afizeaza pancarte cu mesaje precum "Biserica nu-mi dicteaza pe cine trebuie sa iubesc", "Ura nu este normala", "Etichetele sunt pentru haine, nu pentru oameni", "Dragostea nu este o crima".

La eveniment au vent si oameni din Brazilia, Italia si Germania. Pe una dintre pancarte scrie "Comunitatea LGBT braziliana e solidara cu comunitatea LGBT din Romania".

Marsul Diversitatii 2013 / Foto: HotNews.ro

Ora 17:09 In ciuda ploii de afara, circa 200 de persoane s-au strans in fata Arcului de Triumf pentru a pleca spre Piata Victoriei in Marsul Diversitatii.

Sunt barbati si femei ai comunitatii LGBD (lesbian, gay, bisexual, and transgender) din Romania care cer ca in proiectul noii Constitutii sa nu fe considerata familie doar cea compusa dintr-un barbat si o femeie. Totodata, acestia solicita recunoasterea drepturilor care ar rezulta de aici, precum dreptul la mostenire.

De asmenea, organizatorii marsului, fundatia ACCEPT, vor sa atraga atentia ca aceasta comunitate exista si ca trebuia sa beneficieze de aceleasi drepturi ca ceilalti romani.

La mars participa europarlamentarii Michael Cashman (Marea Britanie, Grupul Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor din Parlamentul European) si Ulrike Lunacek din Austria (Grupul Verzilor/ Alianta Libera Europeana), Remus Cernea si ambasadorul Olandei, Matthijs van Bonzel.

Marsul Diversitatii 2013 / Foto: HotNews.ro

Marsul Diversitatii se desfasoara sambata, inte orele 17:00 si 19:00, pe traseul Soseaua Kiseleff, de la Arcul de Triumf la Piata Victoriei, informeaza organizatorii.

Marsul se va incheia cu "o zona libera de discriminare", in apropierea Pietei Victoriei, in Parcul Kiseleff unde participantii pot asculta cateva discursuri si pot participa la diverse discutii si activitati.

Brigada Rutiera a Capitalei a anuntat ca traficul rutier va fi restrictionat sambata, intre orele 17:00 si 20:00, pe soseaua Kiseleff , intre Piata Arcului de Triumf si Piata Victoriei, pe strada Arhitect Ion Mincu, intre Bulevardul Aviatorilor si Bulevardul Ion Mihalache, precum si pe strazile care intersecteaza aceste artere.

Marsul este organizat de asociatia ACCEPT.

In perioada restrictiilor de trafic, soferii pot circula pe rutele ocolitoare:

  • Piata Arcului de Triumf - Piata Charles de Gaulle - Bulevardul Aviatorilor - Piata Victoriei
  • Piata Presei Libere - Piata Montreal - Bulevardul Marasti - Bulevardul Maresal Averescu - Bulevardul Ion Mihalache - Piata Victoriei.