Comisia Europeana (CE) a inregistrat, ieri, o victorie majora in fata Consiliului de Ministri, reprezentant al statelor membre UE, sustinuta de o decizie a Curtii Europene de Justitie (CEJ) de la Luxemburg.

Franta si Germania au incalcat, pentru al treilea an la rand, o regula importanta impusa fiecarui stat membru al UE, prin depasirea pragului maxim de trei la suta din PIB al deficitului bugetar. Astfel, Comisia Europeana a decis sanctionarea celor doua tari prin plata unei anumite sume catre bugetul total al Uniunii Europene.

Dar Consiliul ministrilor de finante, impulsionat de reprezentantii celor doua state in cauza, a reactionat, blocand procedura disciplinara inaintata de CE. Aceste evenimente, care s-au petrecut la inceputul acestui an, nu s-au finalizat la acest moment, iar Comisia a dat in judecata Consiliul, la Curtea Europeana de Justitie, care, ieri, a dat castig de cauza CE.

In acest context, Germania ar putea fi sanctionata cu plata a zece miliarde de euro la bugetul UE, in vreme ce Franta risca sa contribuie cu sapte miliarde la fondul comunitar.

Pas important pentru Executivul UE

Totodata, se asteapta ca aceste doua tari sa combata decizia CEJ, cu argumentul ca, spre exemplu, Germania aduce cea mai importanta contributie financiara la bugetul anual comunitar, iar suma este mai mare decat cea pe care trebuie sa o plateasca foarte multe state membre, luate impreuna.

Pe de alta parte, aceasta decizie se constituie intr-un eveniment foarte important, pentru ca subliniaza victoria Executivului de la Bruxelles si isi reafirma rolul de supraveghetor al politicilor economice comunitare. Totodata, exista foarte putine precedente legale, prin care o asemenea decizie poate fi luata, iar repercusiunile sa fie implementate.

Consiliul este, acum, supus Comisiei

Mai exact, Curtea de la Luxemburg a anulat concluziile adoptate de Consiliu, in care aceasta institutie declara ca procedurile ce decurg din declararea depasirii deficitului bugetar trebuie suspendate. In acest caz, ministrii de finante vor trebui sa adopte o alta decizie, bazata pe recomandarile Comisiei, de asta data, pe care in faza initiala Consiliul le-a respins, in mod ilegal, conform CEJ.

"Decizia Curtii de Justitie de la Luxemburg, prin care Comisia Europeana va detine, cel putin la nivel simbolic, controlul asupra politicilor economice ale UE, este cel mai important eveniment in istoria, de 46 de ani, a institutiei."

Comisia va controla economia UE

In acest caz, Curtea Europeana de Justitie si-a prezentat, de fapt, concluziile asupra institutiei comunitare care are ultimul cuvant in luarea deciziei finale in domeniul politicilor economice la nivelul Uniunii, dar si in raport cu comunitatea internationala. Acest eveniment se constituie intr-unul de o importanta majora, poate cel mai important din istoria de 46 de ani a Curtii.

Povestea relatata mai sus poate sa nu para chiar atat de relevanta, de aceea trebuie subliniat faptul ca, in acest „joc“ se discuta despre controlul asupra economiei Uniunii Europene, care poate ajunge ori „in mainile“ statelor membre (Consiliul), ori in ale Executivului de la Bruxelles, mai exact Comisia.

CE sau Consiliu – nu e mare diferenta!

„Am ajuns la momentul de inceput, momentul zero, mai exact!“, a declarat Guillaume Durant, un expert in politicile economice de guvernare din cadrul Centrului pentru Politici Europene de la Bruxelles.

„Dar in contextul in care, practic, aceiasi oameni se vor afla la masa negocierilor, nu-mi dau foarte bine seama care ar fi diferenta in luarea deciziilor“, a adaugat Durant care se referea la membrii Comisiei, pe de o parte, si reprezentantii statelor in Consiliu.

Trebuie specificat, totodata, ca Franta si Germania nu sunt singurele state care au depasit pragul maxim de trei la suta din PIB al deficitului bugetar. In aceeasi situatie se gasesc si Olanda (care detine, in prezent, Presedintia Consiliului European), Grecia si Italia.

Acest moment se constituie in punctul de inceput al dezbaterilor dure intre cele doua institutii, privind bugetul care se stabileste in avans, precum cel pentru perioada 2007-2013.

O victorie in plan simbolic

Alti analisti politici opineaza ca a castiga aceasta batalie de putere este mult mai importanta decat implicatiile reale pe care le are decizia Curtii de Justitie. „Aceasta este o problema simbolica majora“, a declarat Durant, subliniind, inca o data, ca „totul se invarte in jurul ideii de control“.

Un alt analist de la Bruxelles a declarat ca prin evenimentul de ieri, „Comisia a demonstrat ca, totusi, Consiliul nu poate face chiar ceea ce vrea in luarea deciziilor la Bruxelles“.

Jorgen Mortensen, expert la Centrul de Studii Europene, a declarat, intr-o recenta lucrare ca aceasta criza privind controlul asupra politicilor economice persista inca de la infiintarea Comunitatii Economice Europene, in 1957 – modul in care se impart competentele privind politicile macroeconomice, intre guvernele nationale si institutiile Uniunii Europene.