Adriean Videanu, Vasile Blaga, Emil Boc si Sorin Frunzaverde vor concura pentru presedintia Partidului Democrat. Va cistiga cine va avea „asul Basescu" in mineca.

Probabilitatea celor patru candidaturi a fost confirmata de doi dintre cei patru lideri, cu argumentul liberei competitii in partid. Competitia care va avea loc in PD la Conventia Nationala din 25 iunie pentru alegerea noului presedinte al partidului, a confirmat ideea presedintele interimar Emil Boc, va fi una „intre prieteni".

„Vor fi una, doua, trei motiuni, nu conteaza, atit timp cit sintem pentru PD", a rostit aproape solemn cel definit de Traian Basescu „unitatea de masura a succesului in PD". Boc continua sa-si tina ascunse planurile legate de eventuala sa candidatura, pe care in continuare nu o exclude.

Totusi, simbata, la Consiliul National de Coordonare al PD - care a deschis prin statut calea eventualei afilieri la Partidul Popular European, Boc a fost singurul care a rostit cuvintul devenit aproape magic printre pedisti, „popular".

Blaga, aclamat

Nici Vasile Blaga nu a dorit sa clarifice daca va candida la presedintie, insa el a fost cel mai aclamat dintre liderii care le-au vorbit celor aproximativ 800 de delegati. Blaga este perceput ca avind un capital de popularitate in crestere in partid, mai ales dupa preluarea portofoliului Administratiei si Internelor.

Ca si Boc, si Blaga a vorbit de „convingerea" ca, in ciuda competitiei care va urma, partidul va ramine" la fel de unit" si ca la Conventie va avea loc „o dezbatere corecta, cinstita, la vedere".

Vicepresedintele Sorin Frunzaverde a fost cel care a insistat pe ideea „identitatii proprii mult mai pronuntate a PD" dupa Conventia din iunie, dar nu a rostit cuvintul „popular". El a insistat pe dezbaterea doctrinara pe care a reusit sa o impuna in PD, dupa ce initial fusese blocata.

Numele lui Frunzaverde este vehiculat si el printre posibilii candidati la presedintia PD, nici el nefacindu-si publice pina acum intentiile.

Discurs de vicepremier

Discursul primarului Capitalei, Adriean Videanu, a fost unul de fost vicepremier, Videanu fiind pina acum singurul lider care si-a asumat pe fata intentia de a candida la sefia PD. Exista insa o puternica impresie in acest moment in PD ca intrarea in cursa a lui Vasile Blaga are mari sanse sa rastoarne calculele facute pina acum.

Inmultirea candidatilor va face, foarte probabil, un al doilea tur de scrutin pentru presedinte, care va reprezenta in realitate adevarata batalie.