Autonomia regiunii Catalonia, dezbatuta in aceasta perioada la Madrid, a trezit fantoma militarismului in Spania, tara care a cunoscut ultima tentativa de lovitura de stat militara in 1981.

Jose Bono, ministrul spaniol al apararii, s-a vazut nevoit, sambata, sa-l plaseze in arest la domiciliu pe comandantul fortelor terestre ale armatei, generalul Jose Mena Aguado, care, trecand peste principiul subordonarii armatei in fata politicului, a sugerat o eventuala interventie militara in cazul in care Catalonia va primi statutul de autonomie speciala pe care-l solicita executivului de la

Madrid. Retinerea in arest la domiciliu, care va fi urmata de demiterea generalului in varsta de 64 de ani, a fost ordonata dupa ce Mena a declarat „in numele subordonatilor" ca, „in conformitate cu Constitutia", armata ar trebui sa intervina daca parlamentul accepta autonomia extinsa a Cataloniei.

Deputatii spanioli vor analiza in urmatoarele luni controversatul proiect, care califica regiunea bogata din nord-estul Spaniei drept „natiune" si ii acorda ample prerogative fiscale si judiciare.

Articol integral in EVZ