Pakistanul era, ieri, o tara paralizata de greva generala si manifestatiile anuntate de organizatiile islamiste, ca protest fata de vizita presedintelui american George W. Bush.

Dupa ce i-a alungat pe talibani din Afganistan si dupa uciderea accidentala a 13 pakistanezi, la 13 ianuarie, de catre aviatia americana, Bush a mai dat un motiv de furie musulmanilor din Pakistan, chiar cu cateva ore inaintea vizitei.

Liderul american a semnat un acord de cooperare nucleara cu India, rivalul de moarte al Pakistanului. Declaratiile Condolezzei Rice, la o televiziune indiana, potrivit carora Pakistanul nu va beneficia de un acord similar, au pus paie pe foc.

Toate laudele privind „aliatul fidel" in lupta antiterorista nu conteaza in ochii zecilor de mii de pakistanezi iesiti pe strazi, sa protesteze deopotriva impotriva „nepoftitului" oaspete american si a caricaturilor cu profetul Mahomed, publicate in Europa.

La Karachi, unde joi a fost ucis un diplomat american intr-un atentat, mii de manifestanti au vrut sa ia cu asalt cladirea consulatului SUA, dar au fost respinsi de politie cu bastoane si gaze lacrimogene.

Si la Rawalpindi (fosta capitala pakistaneza, oras foarte apropiat de Islamabad), manifestantii au fost opriti de barajele politiei la cativa kilometri de baza militara pe care urma sa aterizeze Bush.

Liderii islamisti din Pakistan doresc sa demonstreze ca presedintele american este cea mai urata persoana pentru foarte multi dintre cei 160 de milioane de locuitori musulmani ai Pakistanului, la fel cum au incercat si confratii lor din India.

In orasul indian Hyderabad, imamii locali au recitat „versete de alungare a Satanei" din Coran, spunand ca macar asa il vor indeparta pe Bush, care „nu e mai prejos de o satana".

Citeste articolul complet in Gandul