"Casa Radio", o constructie in paragina aflata in plin centrul Capitalei, ar putea deveni un ansamblu comercial, dupa numeroasele tentative esuate de a o reabilita. Pe scheletul ei va fi amenajat "Centrul Dambovita".

Comisia economica a Senatului a dat unda verde acestui proiect. Investitorii turco-britanici si-au adus intariri din Olanda si Israel. Initial, in "Casa Radio" ar fi trebuit sa functioneze un muzeu al Partidului Comunist.

Investitorul initial - Minel Insaat Sanayi Ve Ticaret A.S. - a propus si Ministerul Transporturilor a acceptat ca investitorii Elbit Medical Imaging Limited, cu sediul in Israel, Plaza Centers Europe BV, cu sediul in Olanda, si Cenk Demir Sanayi Ve Ticaret A.S., cu sediul in Turcia, sa devina parti la contract si asociati in cadrul Companiei de proiect SC Dambovita Center SRL.

Toti investitorii enumerati si-au insusit forma negociata a proiectului de act aditional. Startul lucrarilor va fi dat in prima parte a acestui an, iar suprafata construita va avea peste 400.000 de metri patrati.

Senatorii nu au avut amendamente

Termenii intelegerii au fost pusi pe hartie sub forma unui act aditional la contractul initial, iar Guvernul l-a legalizat prin Ordonanta de Urgenta nr. 95/2006. Comisia economica a Senatului a aprobat noile conditii ale parteneriatului, fara amendamente.

Renegocierile au eliminat facilitatile fiscale, au adus o crestere de la 10% la 15% a cotei de participare a statului, investitorilor li s-a interzis sa-si cesioneze actiunile, dar li s-a permis sa participe indirect prin intermediul unei entitati afiliate. Consiliul Concurentei a dat aviz favorabil.

La fel si Consiliul Legislativ, care insa a atras atentia ca executarea contractului se va face pe baza prevederilor legale in vigoare la data initierii acestora, respectiv prin Ordonanta 16/2002, si nu prin Ordonanta 34/2006!

Modificari in contractul initial

Principalele modificari aduse contractului initial constau in cresterea cotei de participare a statului de la 10 la suta la 15 la suta, prin intermediul CNI - SA, in cadrul Companiei de proiect SC Dambovita Center SRL. Compania a fost obligata sa prezinte proiectul insotit de fundamentarea financiara Ministerului Transporturilor, pentru aprobare.

Modificarile mai stabilesc ca investitorii nu mai pot concesiona catre terti partile sociale detinute direct sau indirect in cadrul Companiei de proiect, decat cu acordul Ministerului Transporturilor. Au fost eliminate facilitatile fiscale acordate initial investitorilor prin contract.

De asemenea, s-a stabilit ca investitorii pot participa indirect in cadrul Companiei de proiect prin intermediul unor entitati afiliate, in care investitorii trebuie sa detina controlul - mai mult de 51 din drepturile de vot in adunarea generala a actionarilor/asociatilor entitatii afiliate - si capacitatea de a desemna majoritatea membrilor din consiliul de administratie al entitatii respective.

Acest control se poate exercita direct sau indirect prin intermediul a cel mult trei niveluri de entitati afiliate. La cererea Ministerulul Transporturilor, investitorii se obliga sa prezinte structura afiliatilor din care sa rezulte ca investitorii exercita controlul direct sau indirect asupra acestora.

Integral in Romania Libera