In cartea „The End: Jim Morrison”, lansata international in luna iunie, Sam Bernett sustine ca starul ar fi murit intr-o toaleta a clubului sau, in urma unei supradoze de cocaina, si nu din cauza unui atac de cord, asa cum s-a spus pana acum.

Drama la „Rock and Roll Circus”

La 36 de ani dupa moartea lui Jim Morrison, una dintre figurile marcante ale muzicii anilor ‘60 si ‘70, circumstantele mortii sale devin din ce in ce mai neclare. Varianta oficiala de pana acum, potrivit careia

Morrison si-ar fi pierdut viata in urma unui atac de cord survenit in timp ce se afla in cada de baie din propria-i locuinta, pare, conform afirmatiilor lui Bernett, o eroare.

Pe 3 iulie 1971, Morrison ar fi intrat, dupa bunul sau „prostul sau obicei”, in clubul „Rock and Roll Circus”, unde „practic venea in fiecare noapte”, desi starea sanatatii sale era extrem de precara in acel moment. Doi traficanti de droguri i-ar fi vandut cocaina, dupa care Morrison a disparut.

Mai tarziu, un usier ar fi spart usa unei toalete in care l-a gasit pe Morrison intins pe podea si fara cunostinta. „Printre clientii clubului era si un medic, pe care l-am rugat sa-l consulte pe Morrison”, scrie Bernett, fostul manager al clubului, in cartea sa „The End: Jim Morrison”.

„Cand l-am gasit mort in toaleta, avea ceva sange si spuma pe nas. Medicul a spus: este vorba de o supradoza.” Vanzatorii de droguri au sustinut ca artistul ar fi lesinat, iar ei l-au purtat pe brate pana in apartamentul lui. Bernett spune ca acestia l-ar fi intins in cada de baie din apartamentul sau pentru a incerca sa-l revigoreze.

Crize de viata

Morrison se retrasese in Paris, unde locuia cu iubita lui, Pamela Courson, iar Stephen Davis, autorul cartii „Jim Morrison: Life, Death, Legend”, aparuta cu 3 ani in urma, spune ca Morrison s-ar fi aflat pe atunci intr-o criza de viata.

Aceasta a fost provocata nu numai de excesele de droguri si alcool, ci si de faptul ca trupa The Doors devenise tinta criticilor din Statele Unite, iar Morrison a justitiei americane. Incidentul a fost declansat de faptul ca Jim ar fi mimat o masturbare pe scena, in timpul unui concert din Miami, pe 1 decembrie 1969.

Impotriva lui Morrison s-a deschis un proces, iar formatia a fost sanctionata, atat de opinia publica, cat si de industria muzicala. The Doors nu a fost invitata in acel an la celebrul festival Woodstock, iar o serie intreaga de concerte au fost anulate.

Integral in Evz