Somat sa-si dea demisia pentru declaratiile "de tip nazist", Adrian Cioroianu, ministrul de externe al Romaniei, a incercat ieri sa-si repare gafa: "Vreti sa va marturisesc ca, ascultandu-va, mi se pare si mie o afirmatie surprinzatoare?".

Ministrul de externe Adrian Cioroianu si-a cerut ieri scuze, in mod public, pentru aprecierile pe care le-a facut la aparitia cazului „Romulus Mailat”, conform carora infractorii romani din strainatate ar trebui „plasati” in desertul egiptean si „pusi la muncile cele mai dure”, „in batalioane disciplinare”.

Interpelat in cursul unei conferinte de presa daca o astfel de declaratie i se pare normala, Cioroianu a replicat: „Vreti sa va marturisesc ca, ascultandu-va, mi se pare si mie o afirmatie surprinzatoare? Regret si imi cer scuze celor ofensati de aceasta afirmatie a mea.

Evident ca solutia nu este trimiterea in desert si, repet, nu a fost vorba de nicio categorie etnica sau de vreo nationalitate anume, pentru a fi foarte bine inteles”.

O idee din desert

Ministrul de externe a declarat vineri, intr-o interventie telefonica la un post TV, ca „acesti oameni care comit astfel de fapte (precum cele de care este acuzat Mailat - n.r.) nu trebuie trimisi in regim de celula, cu televizor (...), ar trebui pusi la muncile cele mai dure si formate, probabil, batalioane din alea disciplinare”.

Pentru ca se afla in vizita oficiala in Egipt, in timpul interventiei telefonice, Cioroianu a emis pe post si prima idee care i-a venit in momentul aflarii stirii despre cazul „Mailat”: „Eram in plin desert si ma gandeam daca nu cumva am putea cumpara un teren din desertul ala egiptean, sa-i plasam acolo pe astfel de oameni care ne fac de ras”.

integral in EvZ