"Am hotarat sa majoram plafonul veniturilor pana la care se acorda ajutoarele de incalzire a locuintei, de la 425 lei la 615 lei pe membru de familie", a anuntat, luni seara, premierul in exercitiu Emil Boc, la finalul sedintei de Guvern. Premierul interimar a declarat ca s-a gasit o solutie pentru acoperirea costurilor legate de sprijinirea familiilor cu venituri reduse pentru perioada de iarna si a solicitat Parlamentului ca, "in regim de maxima urgenta", sa modifice actul normativ prin care plafonul luat in calcul pentru acordarea ajutoarelor de caldura sa fie ridicat la 615 lei, cat a fost in trecut.

Declaratii Emil Boc:

  • Am facut o analiza a principalelor probleme cu care se confrunta romanii in momentul de fata si am luat cateva decizii.
  • Am abordat problema legata de ajutoarele de incalzire pentru locuinta. In acest context, in care avem pe de o parte criza economica, in contextul in care veniturile populatiei nu au crescut anul acesta, am decis sa majoram plafonul pe membru de familie de la 425 lei la 615 lei, in vederea acordarii de ajutoare pentru incalzirea locuintei.
  • Astazi, avem in vigoare o ordonanta de urgenta care stabileste un plafon pe membru de familie de 425 de lei. Altfel spus, cei care sunt intre 425 si 615 nu sunt eligibili, nu pot primi ajutor pentru incalzirea locuintei.
  • Am gasit solutia financiara pentru acoperirea costurilor legate de sprijinirea familiilor cu venituri reduse pentru perioada de iarna. E vorba de cinci luni, incepand cu noiembrie si terminand cu luna martie.
  • In acest context, Guvernul solicita Parlamentului ca, in regim de maxima urgenta, sa faca modificarea actului normativ pentru ridicarea plafonului pe membru de familie de la 425 la 615 lei, cat a fost in trecut.
  • Daca Gvernul ar fi fost in deplinatatea mandatului, putea lua aceasta decizie printr-o ordonanta de guvern. In conditiile in care acest lucru nu este posibil, solicitam Parlamentului - celor doua camere, Senatului si dupa aceea Camerei Deputatilor - sa tina cont de acest interes stringent al romanilor si sa faca acest amendament la ordonanta aflata spre aprobare.
  • Solicit administratiilor locale, primarilor in special sa primeasca de la cetateni cereri cu privire la ajutoarele de incalzire si sa primeasca aceste cereri de la toti cei care se incadreaza in plafonul de pana la 615 lei pe membru de familie venit net, astfel incat, incepand cu luna noiembrie, sa poata primi ajutorul pentru incalzire, ajutor care, dupa cum stiti, este intre 40% si 90% din valoarea facturii, in functie de venitul pe membru de familie.

  • In privinta angajamentelor internationale ale Romaniei, acest guvern are toata preocuparea pentru respectarea tuturor angajamentelor pe care le avem cu Comisia Europeana, Fondul Monetar si Banca Mondiala.
  • Din acest punct de vedere, lucram atat la finalizarea a legii responsabilitatii fiscale, cat si la pregatirea proiectului de buget, astfel incat el sa fie trimis in coordonatele legale cat mai repede cu putinta spre Parlament, pentru a ne fi respectate angajamentele noastre.
  • Acest guvern isi face datoria pana in ultima secunda a existentei sale si decizia, cat va fi acest guvern, apartine parlamentului, iar parlamentul este acela care va stabili momentul la care noul guvern va intra in exercitiul atributiilor. Pana atunci, va pot asigura ca tot ceea ce trebuie facut cu respect fata de banul public pe de o parte, dar si pentru a rezolva prioritatile pe care oamenii le au acest in moment acest guvern va face.
  • In acest moment, mai avem pe agenda publica interna cateva probleme legate de subventiile pentru agricultura. Si aici am reusit, impreuna cu colegii, sa asiguram subventia pentru motorina si subventia pentru plata la hectar a suprafetelor care sunt alocate potrivit legii. Este vorba de 209 lei per hectar, subventia pe suprafata, bani pe care i-am asigurat printr-un imprumut de trezorerie, astfel incat aceste sume sa fie la dispozitia fermierilor in avans, urmand ca ele, aceste sume, sa fie returnate de la Comisia Europeana in luna decembrie.
  • In acest moment, cautam solutii financiare pentru a putea acorda prima transa a subventiei pe cap de animal. Speram ca, in aceasta saptamana, sau cel tarziu saptamana viitoare, sa puteam oferi solutia financiara si pentru fermieri din categoria acelora care au animale, pentru ca la fel cu ceilalti, care au pamant, teren, sa poata primi subventiile legale prevazute de lege.
  • In privinta sanatatii si a invatamantului preuniversitar, am mentionat aceste lucruri, ca am asigurat solutiile financiare pana la sfarsitul anului atat pentru plata serviciilor medicale, cat si pentru plata salariilor profesorilor din invatamantul preuniversitar.