Pompierii salvatori au scos, sambata dimineata, si trupul ultimului barbat prins sub un mal de pamant la Pasajul Baneasa, operatiunile de scoatere a celor trei muncitori fiind incheiate dupa 12 ore de la producerea accidentului, relateaza Mediafax.

Trei muncitori au fost prinsi, vineri, in jurul orei 18.30, sub un mal de pamant in timp ce lucrau la sistemul de canalizare de la Pasajul Baneasa.

Primul muncitor a fost scos mort in jurul orei 24.00, trupul acestuia fiind dus la Institutul National de Medicina Legala. Trei ore mai tarziu, pompierii salvatori au scos de sub malul de pamant trupului unui alt muncitor.

Operatiunile de scoatere a trupurilor celor trei muncitori au durat aproximativ 12 ore, fiind ingreunate de spatiul ingust si de pamantul foarte dur, ei fiind prinsi intr-o groapa la o adancime de aproximativ sase metri. Echipele de salvatori au pus scanduri groase din lemn care sa asigure malul si au scos pamantul cu galetile. Ulterior a fost adus un utilaj industrial al societatii Apa Nova, cu care a fost aspirat pamantul din locul unde au fost prinsi cei trei muncitori.

Pentru gasirea ultimului muncitor ramas sub malul de pamant a fost folosit un excavator cu brat mai lung de sase metri. In timpul excavarii, bratul utilajului a agatat centura barbatului aflat sub pamant, moment in care pompierii salvatori au intervenit pentru scoaterea acestuia.

O a patra persoana a fost scoasa, la scurt timp de la producerea accidentului, din zona unde s-a surpat malul si dusa la Spitalul Elias. Seful SMURD Bucuresti, Bogdan Oprita, a declarat ca barbatul a suferit un soc, pentru ca unul din cei trei muncitori prinsi sub malul de pamant la Pasajul Baneasa este fratele lui.

"La prezentare pacientul era constient, stabil hemodinamic, fara semne ale unui traumatism major, dar cu o stare de stres psihic posttraumatic si contuzie abdominala. In urma investigatiilor paraclinice efectuate nu au fost descoperite leziuni care sa ii ameninte viata", a declarat, vineri seara, purtatorul de cuvant al Spitalului Elias, Valentin Calu.

Acesta va ramane sub supraveghere medicala la Sectia chirurgie pentru cel putin 24 de ore, a precizat Valentin Calu.

Se cauta vinovatii

Inspectoratul Teritorial de Munca Bucuresti a inceput o ancheta pentru a stabili cauzele producerii accidentului.

Prefectul Capitalei, Mihai Cristian Atanasoaei, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, ca dupa primul raport ad-hoc al reprezentantilor Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Bucuresti pare a fi un accident de munca. El a adaugat ca se va stabili ulterior daca vina apartine muncitorilor sau firmei care efectua lucrarea.

Directorul Inspectoratului Teritorial de Munca Bucuresti, Bujor Constantin, a spus ca muncitorii prinsi sub malul de pamant la Pasajul Baneasa efectuau lucrari de canalizare, iar societatea care facea lucrarile se numeste Marconstruct, este din Ilfov si are sediul comercial in Bragadiru.

Inspectorul sef adjunct la Inspectoratul Teritorial de Munca Bucuresti Stefan Maris a declarat ca in mod cert nu au fost luate toate masurile de securitate in munca la lucrarea de canalizare de la Pasajul Baneasa.

Reprezentantii firmei portugheze Lena, constructorul Pasajului Baneasa, spun ca obligatia asigurarii masurilor de protectie revin societatii Marconstruct, conform contractului incheiat cu aceasta.

Directorul tehnic al societatii Marconstruct, Laurentiu Dogaru, a declarat, pentru Antena 3, ca au fost luate masurile de protectie, santul in care lucrau muncitorii fiind asigurat, dar la finalul lucrarii, cand trebuiau introduse tevile de canalizare, blindajul a fost scos, iar din cauza terenului, malul a cedat.

In urma anchetei urmeaza sa se stabileasca cine este vinovat in acest caz, in care trei muncitori au murit si un altul a fost ranit.