Cetateanul bulgar Marinov Zikolov, caruia subofiterul MApN Floricel Achim i-a vandut secrete militare, este agent de informatii al unui serviciu special strain, anunta Serviciul Roman de Informatii. Datele secrete erau transmise catre cadre de informatii straine printr-un sistem de legatura complex, specific serviciilor speciale, se arata intr-un comunicat al SRI.

Floricel Achim si Marinov Zikolov au primit deja mandate de arestare pentru 29 de zile, insa au facut recurs, iar acesta urmeaza sa se judece joi. Ambii si-au recunoscut faptele si ai-au inceput "colaborarea" in 2002.

Subofiterul MApN acuzat de transmitere de secrete de stat si spionaj a recunoscut, marti, ca a vandut secrete militare pentru sume de pana la 1.000 de dolari. El a afirmat ca a facut acest lucru din cauza lipsei banilor.

Potrivit NewsIn, cetateanul bulgar implicat in acest caz a declarat in fata procurorilor ca subofiterul ii vindea secrete de stat pentru sume de pana la o mie de dolari. De asemenea, cetateanul bulgar a afirmat ca "il cunostea pe un reprezentant al Ucrainei interesat de informatii militare".

SRI a anuntat ca Directia Generala de Contraspionaj a Serviciului monitoriza, inca din 2005, actiunile subofiterului Floricel Achim. In plus, Serviciul avea informatii despre legatura subofiterului cu cetateanul bulgar Marinov Zikolov.

Potrivit unor surse judiciare, citate de cotidianul Gandul, documente militare clasificate au ajuns, prin intermediul bulgarului Marinov Zikolov, la un stat nealiat, respectiv Rusia. SRI nu a putut confirma, insa, unde au ajuns documentele vandute de Floricel Achim.