Administratia Nationala "Apele Romane" (ANAR) a semnalat marti un incident, survenit luni la combinatul Donau Chem SRL Turnu Magurele, ce a dus la poluarea cu amoniac a unui brat al Dunarii, cuprins intre malul romanesc si Ostrovul Sredniak, intre km 590 – 595, in dreptul comunei Ciuperceni, localitatea Poiana, judetul Teleorman, se arata intr-un comunicat al ANAR.

Poluarea s-a produs ca urmare a unui incident survenit la combinatul SC DONAU CHEM SRL Turnu Magurele (fostul combinat de ingrasaminte chimice), rezultat din descarcarea aparuta in urma blocarii pompelor de amoniac si carbamat. Din calculele de la fata locului, se estimeaza ca au fost evacuate in bratul Dunarii, timp de circa 8 ore, aproximativ 6-7 tone de amoniac.

"Nu s-a semnalat mortalitate piscicola dar, la suprafata apei, se puteau observa pesti ametiti, iar apa avea o culoare rosiatica. Poluarea a fost stopata la sursa si nu are impact transfrontalier", se precizeaza in comunicatul ANAR.

Reprezentantii ANAR, care s-au deplasat la locul producerii incidentului, au explicat ca "la postul hidrometric Turnu Magurele, aval de bratul fluviului Dunarea unde a avut loc poluarea, debitul Dunarii este de peste 7.000 metri cubi pe secunda, iar acest debit poate asigura o dilutie suficienta, astfel incat efectele sa nu fie resimtite in aval".

Echipa Apelor Romane a prelevat probe de apa, iar rezultatele vor fi cunoscute in urmatoarele zile si, in functie de acestea, se va evalua calitatea apei, daca mai persista urme de poluare sau nu. Costurile de monitorizare sunt suportate de poluator.