Potrivit previziunilor Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare, in 2009, Croatia se va confrunta cu o stagnare a cresterii economice, si chiar cu o contractare a produsului intern brut. Dupa sapte ani de crestere constanta, economia croata, cea mai performanta din spatiul balcanic din afara Uniunii Europene, se clatina in fata crizei globale, opineaza analistii, care traseaza un scenariu pesimist pentru 2009, informeaza AFP.

„PIB-ul a inregistrat un recul de 0,5% in al treilea trimestru al lui 2008 comparativ cu cel precedent si se asteapta o scadere similara in primul trimestru al anului 2009. Economia croata a intrat asadar, in recesiune”, a conchis recent Institutul de economie de la Zagreb.

Guvernul croat, care si-a alcatuit bugetul (de 17,7 miliarde de euro) pe o crestere a PIB de 2%, este pus in fata unei situatii dificile, pornind de la aceste estimari.

Anul acesta, Croatia trebuie sa returneze 9,5 miliarde de euro din datoria externa de 37,7 miliarde euro, fapt care pune sub semnul indoielii capacitatea autoritatilor de la Zagreb de a lupta impotriva recesiunii, semnaleaza AFP.