Uniunea Europeana lanseaza oficial marti misiunea de justitie si politie Eulex in Kosovo, amanata de luni de zile. Un efectiv de aproape 2000 de persoane va prelua de la fortele ONU fraiele politiei, justitiei si vamilor, anunta bbc.co.uk.

Serbia a respins declaratia de independenta a Kosovo din februarie si o considera inca provincie proprie. Dupa indelungi tergiversari, guvernul de la Belgrad a acceptat prezenta Eulex in teritoriu.

Trimiterea contingentului international a provocat proteste masive din partea etnicilor albanezi din provincia sarba. La Pristina au manifestat mii de albanezi impotriva mi­siunii UE, majorita­tea etnicilor albanezi temandu-se ca aceasta va diviza noul stat.

Misiunea este un test urias pentru UE, a apreciat analistul politic Lulzim Peci. "Daca reusesc aici, se dovedesc capabili sa se implice si in alte crize. Daca nu, atunci isi vor pierde credibilitatea in vederea operatiunilor peste ocean."

Separatistii al­banezi au proclamat independenta Kosovo fata de Serbia la 17 februarie, dupa noua ani in care regiunea a fost administrata de ONU.