Echipele de interventie au reusit, dupa mai bine de doua ore de la producerea accidentului petrecut pe DN 73 A, in judetul Brasov, sa scoata de sub autocarul rasturnat si cea de-a doua victima incarcerata, operatiunea fiind dificila in conditiile in care autovehiculul era instabil si risca sa se rastoarne peste salvatori, relateaza News.ro.

DN 73 A Rasnov - Paraul ReceFoto: Google Maps

Potrivit lui Ciprian Sfreja, purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Brasov, salvatorii au depus "eforturi considerabile" pentru scoaterea si a celei de-a doua persoane care ramasese incarcerata sub autocarul rasturnat, avand bratul prins sub autovehicul, in conditiile in care acesta era instabil.

"Daca o manevra ar fi fost facuta gresit, exista riscul ca autocarul sa se rastoarne si echipajul care intervenea sa fie.prins sub el. S-a sapat cu foarte mare atentie sub bratul barbatului prins, in conditiile in care spatiul era foarte ingust si nu se puteau folosi unelte specifice, cum ar fi lopeti sau tarnacoape", a precizat purtatorul de cuvant al ISU Brasov.

Barbatul scos de sub autocar, un italian, a fost transportat la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta.

Potrivit ultimelor date furnizate de la fata locului, echipele medicale au decis sa ii duca la spital, pentru orice eventualitate, pe toti cei 36 de pasageri aflati in autocar, singurul care nu a fost dus la spital fiind soferul, care nu a dorit acest lucru.

Aflat, vineri seara, la locul accidentului petrecut intre Paraul Rece si Rasnov, prefectul de Brasov, Marian Rasaliu, a declarat presei ca au fost verificate toate documentele transportatorului si ca "se pare ca sunt in regula la prima vedere".

Intrebat despre cauzele producerii accidentului si despre situatia soferului, prefectul a spus ca "pur si simplu" conducatorul auto a derapat si a iesit de pe sosea in conditiile in care in zona toata ziua a plouat abundent.

Rasaliu a precizat ca Spitalul Judetean Brasov este pregatit sa primeasca ranitii si ca, de asemenea, a fost pregatit si Spitalul Militar sa primeasca victime in stare mai putin grava.

Prefectul a precizat ca in autocar se aflau persoane care provin de la o firma si care se indreptau spre Rasnov.

Politistii rutieri au stabilit ca accidentul de pe DN 73 A s-a produs din cauza soferului autovehiculului, care a pierdut controlul volanului intr-o curba.

"Din primele informatii a reiesit faptul ca soferul unui autocar in care se aflau 37 de pasageri adulti s-a rasturnat, cauza fiind pierderea controlului volanului in curba", au anuntat reprezentantii Infotrafic.

Potrivit ultimei informari a Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Brasov, in autocar se aflau 37 de persoane, romani si straini, care se indreptau spre un teambuilding ce urma sa aiba loc la o cabana din zona Rasnovului. In accident au fost ranite 16 persoane, doua dintre acestea fiind incarcerate. Una dintre cele doua persoane incarcerate este un cetatean italian si a ramas cu o mana prinsa sub autocarul rasturnat.

Cinci dintre raniti sunt in stare mai grava, doi avand traumatisme la coloana si trei traumatisme faciale, restul ranitilor avand diverse traumatisme la maini sau la picioare.

In urma evaluarii, medicii au stabilit ca toti ranitii sunt constienti si niciunul nu este in pericol de moarte.

Initial s-a vehiculat informatia ca autocarul transporta copii.

La fata locului, salvatorii au intervenit cu trei autospeciale de stingere, un echipaj de descarcerare, trei ambulante SMURD, patru autospeciale pentru transport personal si victime multiple.

De asemenea, au fost trimise la fata locului si sapte echipaje ale Serviciului Judetean de Ambulanta, fiind, totodata, trimise echipaje medicale din Brasov, Covasna si Prahova.

In urma accidentului, autoritatile au activat planul rosu de interventie, in total fiind trimise pentru interventie 24 de echipaje medicale - opt de la Covasna, noua de la Brasov si sapte de la Prahova.