Batalioanele de rachete pentru misiuni strategice ale Rusiei ar putea sa fie indreptate asupra obiectivelor scutului defensiv american din Cehia si Polonia, a avertizat un general de la Moscova, citat de Reuters.

"Suntem obligati sa intreprindem masurile corespunzatoare pentru a nu permite in niciun context deprecierea potentialului rus de descurajare nucleara", a afirmat comandantul trupelor de rachete strategice, general-colonel Nikolai Solovtov.

"Nu exclud posibilitatea ca, in cazul unei astfel de tentative, la hotararea inaltei conduceri politico-militare a tarii, sa fie alese drept tinte ale rachetelor noastre balistice intercontinentale obiectivele americane de aparare antiracheta din Polonia si Cehia", a declarat generalul rus.

La sfarsitul lunii ianuarie 2007, Washingtonul a cerut oficial Cehiei si Poloniei sa permita amplasarea pe teritoriul lor a elementelor scutului antiracheta pentru combaterea unor eventuale atacuri lansate de Iran si Coreea de Nord. Proiectul a starnit proteste vehemente din partea Moscovei.