Regele Albert i-a cerut lui Guy Verhofstadt, care se ocupa cu gestionarea problemelor curente ale guvernului, sa formeze un Executiv interimar la Bruxelles, cererea fiind acceptata, transmite Reuters.

Monarhul incearca astfel sa puna capat crizei politice care exista in Belgia inca din iunie, dupa alegerile generale.

"Regele l-a insarcinat pe Verhofstadt cu formarea unui guvern interimar, care se va ocupa cu problemele urgente si va demara negocierile pentru reforma institutionala", a anuntat palatul regal.

Belgia nu mai are guvern inca din iunie, fapt care a sporit speculatiile ca statul se va divide in regiuni vorbitoare de olandeza si de flamanda.

Mii de sindicalisti au protestat la sfarsitul saptamanii trecute fata de esecul politicienilor de a forma un guvern si a rezolva problema cresterii preturilor la mancare si combustibil.

Verhofstadt, al carui partid liberal flamand a fost unul dintre infrantii in alegeri, este considerat in prezent singura figura politica care ar putea rezolva criza din tara.

Guy Verhofstadt se afla in fruntea guvernului belgian din 1999 si conduce in prezent "afacerile curente" in asteptarea formarii unei noi coalitii guvernamentale.