Un nou focar de gripa aviara a fost descoperit in apropiere de orasul Elblag, din nordul Poloniei, au anuntat miercuri autoritatile veterinare poloneze.

"Pasari infectate cu virusul gripei aviare au murit in cele doua ferme, numarul lor ridicandu-se in total la cateva zeci", a declarat Ewa Lech, responsabil al Inspectoratului Veterinar National, relateaza NewsIn.

Virusul H5N1 al gripei aviare a fost identificat in luna decembrie in doua ferme de curci din centrul Poloniei, la o crescatorie de gaini din regiunea Zuromin si la pasari salbatice din nord-estul Poloniei. De fiecare data au fost instalate zone de securitate.

In total, peste 500.000 de pasari au fost sacrificate in ferme, iar ministrul Agriculturii Marek Sawicki a vorbit despre o "problema economica serioasa". El si-a luat angajamentul sa ramburseze in proportie de 100% pierederile suferite de crescatori.

Comisia Europeana a interzis, in 3 decembrie, exporturile de pasari din regiunile infectate.

Lituania, Rusia, Ucraina si Belarus au interzis toate importurile de pasari vii din Polonia, dupa anuntarea existentei focarelor.