SRI a inceput astazi predarea catre CNSAS a cartotecii cuprinzand fisele de evidenta a corespondentei interceptate de Securitate, asa cum a solicitat presedintele Basescu la ultimul CSAT, informeaza NewsIn.

SRI precizeaza ca toate cele aproximativ un milion de fise originale, aflate in clasoarele initiale, sunt predate Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii ca urmare a punerii in aplicare a Hotararii Consiliului Suprem de Aparare a tarii nr. 154 din 30 octombrie 2007.

Procesul de predare a cartotecii reprezinta finalizarea unei etape "semnificative" in aplicarea legii nr.187 din 1999, privind accesul la propriul dosar de securitate si deconspirarea securitatii ca politie politica, precizeaza SRI.

Presedintele Traian Basescu a declarat, dupa sedinta CSAT de la sfarsitul lunii octombrie, ca a solicitat Serviciului Roman de Informatii ca, pana la sfarsitul anului, sa predea CNSAS arhiva de scrisori ce vizeaza perioada de dinainte de 1989.

Seful statului a precizat ca desi, aceasta nu intra sub incidenta ordonantei CNSAS, istoricii si cercetatorii ar putea beneficia de pe urma studierii documentelor.