Noul premier polonez, Donald Tusk, viziteaza Germania, in prima sa calatorie oficiala in aceasta tara de la preluarea mandatului, transmite BBC.

Atat Polonia, cat si Germania au promis inceperea unui nou capitol in relatiile lor, deteriorate semnificativ sub fostul cabinet conservator de la Varsovia.

Tusk va avea intalniri cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel, precum si cu presedintele tarii, in timpul vizitei sale la Berlin.

Purtatorul de cuvant al executivului german a declarat ca asteapta ca relatiile cu Polonia sa fie revitalizate dupa aceasta vizita.

Sub predecesorul lui Tusk, Jaroslaw Kaczynski, relatiile dintre cele doua tari au fost aproape rupte, dupa ce, in aceasta vara, premierul de la Varsovia a cerut mai multe voturi pentru Polonia in UE afirmand ca tara sa ar fi avut o populatie mult mai mare daca soldatii germani n-ar fi ucis sase milioane de polonezi in timpul celui de-al doilea razboi mondial.

BBC precizeaza ca, in ciuda deschiderii lui Donald Tusk, cele doua tari sunt divizate de probleme importante precum opozitia Varsoviei la constructia unei conducte care sa transporte gaz din Rusia in Germania, pe sub Marea Baltica si planurile Berlinului de a construi un monument care sa-i comemoreze pe germanii expulzati din casele lor la sfarsitul razboiului.