Majoritatea romanilor considera ca actualul sistem politic este unul ineficient si corupt, cheltuieste resursele societatii si este responsabil de nivelul saraciei din Romania, dezvaluie Barometrul Opiniei Publice realizat de Fundatia Soros.

Perceptia publicului asupra clasei politice este aceea a unui sistem politic ineficient, care cheltuieste resursele societatii fara a oferi suficient in schimb. Totodata, lipsa de eficienta si coruptia sistemului politic din societatea romaneasca sunt considerate principalele cauze ale saraciei.

Romanii cred ca solutiile acestor probleme ar fi reducerea numarului parlamentarilor si chiar desfiintarea unei Camere parlamentare.

Parlamentul Unicameral este preferat de 42% dintre cetateni, fata de 30% care isi doresc doua camere parlamentare.

De asemenea, pentru a creste eficienta politicului, 60% dintre romani doresc adoptarea sistemului de vot uninominal in locul celui pe liste.

Pentru 53% dintre romani, introducerea votului uninominal echivaleaza cu cresterea nivelului de interes al alesilor, in timp ce 44% considera ca, in acest fel, alesii vor putea fi mai bine controlati de cetateni. De asemenea, 38% apreciaza ca partidele politice se vor dezvolta mai bine la nivel local.

In ceea ce priveste relatia cetatenilor cu politicul, concluziile studiului realizat de Fundatia Soros arata ca interesul declarat al populatiei pentru viata politica este in general scazut, fiind mai mare la nivel national decat pe plan local.

In privinta increderii in reprezentantii sistemului politic, studiul indica faptul ca increderea medie in lideri este cea mai ridicata, fiind urmata la o distanta relativ mare de increderea medie in partide si apoi de increderea generala in partide.

De asemenea, jumatate din populatia tarii isi doreste un presedinte mai puternic, un sfert considera ca Parlamentul ar trebui sa aiba mai multa putere si mult mai putini acorda acest statut premierului.