Presedintele Traian Basescu a explicat in interviul acordat HotNews-BBC care au fost motivele care au stat la baza numirii lui Mihai Razvan Ungureanu in functia de sef SIE. Seful statului a amintit doua dintre aceste motive: "Unul esential este legat de faptul ca este un bun cunoscator al politicii externe si, mai ales, un om cu care am viziuni de politica externa comune, un lucru foarte important. In al doilea rand, este un bun diplomat ceea ce, de asemeni, este necesar unui sef de serviciu de informatii externe".

Traian Basescu si-a exprimat de asemenea convingerea ca numirea lui Ungureanu la sefia SIE va fi acceptat de Parlament : "Nu cred ca are cum sa nu treaca, daca n-ar trece de parlament, practic, ar fi semnalul parlamentului ca vor sa mentinem sef la SIE un general, pentru ca eu alta propunere nu mai fac", a precizat seful statului.

Razvan Mihai Ungureanu a fost propus la inceputul saptamanii de presedintele Basescu la sefia Serviciului Informatii Externe. Comisiile Parlamentului vor trebui sa valideze propunerea presedintelui saptamana viitoare.

Din aprilie, Serviciul de Informatii Externe a fost condus de un sef interimar, dupa demisia lui Claudiu Saftoiu.