Antreprenorul este, in general, o persoana cu initiativa si cauta de foarte multe ori sa se adapteze realitatilor economice. Tocmai aceasta capacitate a sa de a cauta in permanenta oportunitatile de a imbunatati si eficientiza, precum si o atitudine pozitiva in fata neprevazutului isi spun cuvantul atunci cand vine vorba de demararea unei afaceri si dezvoltarea ei. Cum trebuie sa se pregateasca antreprenorul pentru cheltuielile neprevazute? Care ar trebui sa fie planul de rezerva? Spre ce zone ar putea sa se uite cei care se gandesc sa se lanseze in lumea antreprenoriatului si nu au inca un plan bine definit?

Paul HandroFoto: Smile Media

"In general, la inceput de drum si atunci cand se pun lucrurile pe hartie, entuziasmul este foarte mare din partea antreprenorului. Tocmai de aceea, este foarte important sa vedem care sunt cheltuielile ce pot aparea si sa anticipam care sunt cele neprevazute. Un gen de cheltuieli, mai ales cand este vorba de o investitie sunt cheltuieli aferente punerii in functiune a respectivei investitii, care nici in programul StartUp Nation nu sunt prevazute ca si cheltuieli eligibile. Alte cheltuieli sunt legate de autorizatii, asigurari, punerea in functiune si utilizarea ulterioara a investitiei sau a echipamentului respectiv, consumabilele aferente echipamentului", arata Paul Handro, director Zonal Retail BCR.

Cea mai buna centura de siguranta pe care un antreprenor o poate avea la inceput de drum, pentru a face fata neprevazutului, este rezerva personala de bani. "Experienta ne-a aratat ca un 25% din total plan de afaceri este esential sa vina din partea antreprenorului, mai ales in acest program StartUp. Este pentru o buna functionare si o continuitate a afacerii dupa momentul investitiei, in functie de specificul fiecarei investitii sau fiecarei activitati desfasurate", arata specialistul bancar.

Aceasta suma reprezinta o centura de siguranta, iar "aportul personal da un plus de incredere celorlalti parteneri".

In ceea ce priveste domeniile cu potential pentru antreprenori, Paul Handro arata ca "se cauta foarte mult sa iesim dintr-o zona obisnuita si sa venim cu retete noi si cu modele noi de afaceri si la fel, un antreprenor, in momentul de fata, se poate inspira, are foarte multe surse de inspiratie cu privire la ce anume poate sa aduca in plus pe piata".

Vezi in imaginile video de mai jos cateva exemple de modele de afaceri cu potential. De asemenea, Paul Handro ne povesteste cum decurge o intalnire intre un antreprenor si un specialist bancar si ne arata cum se poate pregati un antreprenor a face fata neprevazutului.

Vezi si: