Ai primit un acord de acceptare in programul StartUp Nation. Care sunt urmatorii pasi? Cu ce costuri te vei confrunta pentru a te putea folosi de acesti bani? Mai intai trebuie sa pui in practica ideea de business castigatoare, iar apoi sa iti cresti afacerea. Pentru asta ai nevoie, in primul rand, de clienti noi, strategii adaptate la nevoile pietei si de un ochi atintit permanent asupra propriei afaceri si asupra pozitionarii tale in cadrul unei oferte adesea variate.

Cristian GhenadeFoto: Smile Media

Cand ai aplicat pentru finantare la StartUp Nation, ai venit cu un plan de afaceri care ti-a asigurat eligibilitatea. Pentru a-ti creste afacerea, "trebuie sa te asiguri ca practic implementezi cu succes cele mentionate in business plan. Evident ca acolo trebuie sa iti dezvolti baza de clienti - asta este in permanenta, este tot timpul principala preocupare pe care trebuie sa o aiba antreprenorii. Sunt foarte multi cei care la inceput incearca sa faca lucrurile perfecte din perspectiva organizatorica, sa spunem, a afacerii, dar uita ca au nevoie de clienti care sa le genereze un profit", explica Cristian Ghenade, director zonal retail BCR.

Nu te poti insa baza doar pe dezvoltarea bazei de clienti pentru a avea succes. Specialistii bancari mai spun ca la fel de important este sa intelegi, in permanenta, nevoia pe care bunul sau serviciul tau o suplineste in piata, iar acest lucru presupune multa munca de cercetare. Plecand de aici trebuie sa iti individualizezi oferta, astfel incat oamenii sa inteleaga foarte clar care sunt beneficiile pe care ei le-ar obtine in urma achizitionarii produsului sau serviciului tau.

Nu in ultimul rand, trebuie sa iti asiguri sursele de finantare suplimentara, pentru ca banii care iti vin acum prin StartUp Nation nu acopera in intregime cheltuielile pe care le-ai putea avea.

Pana sa ajungi acolo, trebuie insa sa urmezi mai multi pasi pentru a intra in posesia celor maxim 200.000 lei disponibili prin StartUp Nation.

Cristian Ghenade ne explica ce conditii trebuie sa indeplinesti pentru a obtine acesti bani, care sunt costurile conexe aferente finantarii si ce pasi trebuie sa urmezi pentru a-ti dezvolta afacerea.

* Fata de momentul filmarii, o serie de comisioane bancare au suferit modificari. Astfel, totalul comisioanelor scade pana la 1%, iar comisionul de garantie perceput pentru Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) coboară până la 2,48%, de la 3,8%. De asemenea, finantarile sunt disponibile fara constituirea de depozit colateral, iar TVA-ul este finantabil, daca acesta reprezinta o cheltuiala eligibila in cadrul planului de afaceri.