Costul unui credit de prefinantare este format din mai multe componente, iar antreprenorul care vrea sa porneasca o afacere cu ajutorul programului StartUp Nation trebuie sa aiba in vedere acest lucru. De la tipul de dobanda, pana la comisioanele de analiza, acordare si gestiune, toate aceste elemente pot afecta, pe termen lung, capacitatea de sustinere a creditului. Pentru a putea face fata provocarilor, trebuie sa fii pregatit, iar pentru asta este necesar sa planifici fiecare pas. Mai exista insa un ingredient important pentru succes, si anume, sa iti infrangi teama de a gresi, pentru ca a gresi ar trebui sa fie sinonim cu a invata.

Ana MihalacheFoto: Smile Media

Antreprenorul care vrea sa isi faca un credit pe acest program, trebuie sa isi puna mai multe intrebari inainte de a apuca pe aceasta cale. Prima, si cea care stabileste tonul pentru restul actiunilor, este "Am intr-adevar nevoie de acest credit?".

In cazul in care raspunsul este "Da", atunci urmeaza o serie de alte intrebari. "Imi iau credit de prefinantare, dar sunt in stare sa il sustin? Stiu exact care sunt conditiile unui credit de prefinantare? M-am interesat exact si oamenii din banca m-au invatat exact ce inseamna, cat trebuie sa platesc si cand? Pentru ca succesul in antreprenoriat consta foarte mult intr-o planificare foarte exacta. Desigur ca de fiecare data apar niste lucruri neprevazute. Da, asta trebuie sa iti asumi de la inceput. Dar cu cat iti planifici mai exact, adica cu cat informatia ti-o iei cat mai mult si oamenii iti creaza contextul ala in care tu poti sa iti iei informatia, cu atat este mai bine pentru afacerea ta", arata Ana Mihalache, șef Departament Social Banking BCR.

Nu in ultimul rand, intreaba banca ce iti poate oferi, in ce conditii si incearca sa obtii cat mai multe informatii pentru a vedea daca oferta lor se pliaza pe ceea ce ai tu nevoie. "Tu trebuie sa stii exact care este nevoia ta, ce ofera fiecare (banca - n.red.) si sa te asiguri ca ai inteles si sa alegi ce este cel mai bine pentru tine si pentru afacerea ta", continua specialistul bancar.

Iar odata lansat pe aceasta cale, incearca sa iti infrangi teama de esec, gandindu-te ca orice pas, chiar si unul gresit, reprezinta o treapta in drumul tau catre succes.

"Iar un alt lucru la care ma gandesc si pe care cumva l-as sfatui ar fi sa nu te complaci si sa nu te fortezi sa mergi intr-o directie", spune reprezentantul bancar, pentru ca, daca nu te mai regasesti in propriul proiect, cresc sansele sa obosesti si sa renunti.

Ana Mihalache explica in materialul video de mai jos la ce trebuie sa fie atent un antreprenor cand contracteaza un credit, cu ce probleme se confrunta acesta cand vrea sa isi faca un credit si ce ar trebui sa stie inainte de a porni la drum.

Vezi si: