​Valul de infecții respiratorii - gripă, viroze și infecții cu SARS-CoV2 - face neîncăpătoare, în aceste zile, cabinetele medicilor de familie și camerele de gardă ale spitalelor de boli infecțioase. La Institutul Matei Balș din Capitală, spitalul numărul 1 de boli infecțioase din țară, media zilnică a ajuns la 250 de persoane care se prezintă la camera de gardă, în condițiile în care, în vârf pandemic, ea era de 300 de persoane, declară dr. Adrian Marinescu, medic primar infecționist și directorul medical al spitalului, pentru HotNews.ro.

Coada la medicFoto: AGERPRES
  • Mai sunt locuri libere în spitale? Cum ne putem proteja de valul de infecții respiratorii care afectează atât copiii, cât și adulții, și de ce este el atât de agresiv?
  • Încercăm să găsim răspunsurile împreună cu dr. Adrian Marinescu, medic primar infecționist și directorul medical al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș, și dr. Gindrovel Dumitra, unul dintre cei mai cunoscuți medici de familie din țară și coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei.

Adrian Marinescu: „Ne apropiem de adresabilitatea din pandemie. Cazurile grave, de ATI, reprezintă un procent mic”

La camera de gardă a Institutului Matei Balș ajung zilnic în jur de 250 de pacienți - aproape de cifrele din vârful pandemiei: „Cu siguranță că adresabilitatea a crescut în ultimele săptămâni. Am ajuns în punctul în care avem aproximativ 250 de prezentări în fiecare zi, cele mai multe dintre ele însemnând infecții respiratorii în care intră și gripa, alte viroze, infecția cu SARS-CoV2, indiferent de vârstă”, a declarat dr. Adrian Marinescu pentru HotNews.ro.

Din fericire, procentul de cazuri grave, care necesită internare sau care ajung la Terapie Intensivă, este redus, explică dr. Adrian Marinescu: „Ca să vă faceți o idee, în vârf pandemic, noi ajungem undeva la 300 de prezentări pe zi, deci cumva ne apropiem de acea cifră. E adevărat că cele mai multe, din fericire, sunt forme ușoare, în așa fel încât aproximativ între 10 și 15 % sunt pacienți trebuie să rămână internați, pentru care trebuie să facem locuri, iar cazurile grave, de Terapie Intensivă, înseamnă un procent mic, din fericire. Tot pentru comparație, trebuie să spunem că în zilele normale, înainte de sezonul rece, avem undeva în jur de 150 de prezentări.”

Dr. Adrian Marinescu, medic primar infecționist, directorul medical al Institutului Matei Balș

Camerele de gardă, pline atât cu adulți, cât și cu copii

Pacienții care ajung la camera de gardă sunt atât adulți, cât și copii, spune Adrian Marinescu: „Ne infectăm indiferent de vârstă”.

Medicul admite că cei mici interacționează mai mult, în special în colectivități. În plus, copiii mici care prezintă simptomatologie respiratorie au nevoie să fie monitorizați, acesta fiind motivul pentru care ei ajung mai des la camera de gardă.

Nu doar copiii necesită însă atenție într-o astfel de situație, ci și persoanele în vârstă, cu afecțiuni cronice, atrage atenția Adrian Marinescu.

Mai sunt locuri în spitale?

L-am întrebat pe Adrian Marinescu dacă, în condițiile în care sute de pacienți se prezintă zilnic la camera de gardă, mai sunt locuri libere în spital, chiar dacă procentul celor care necesită internare este mic.

„Legat de locuri, situația este în felul următor și cred că e un răspuns care ar trebui fie valabil pentru orice spital: sigur că toate locurile sunt ocupate în cursul unei zile, dar în zilele următoare se fac externări în dinamică. Eliberăm aceste locuri și sigur că ele se vor ocupa tot în acea zi, da, deci nu rămân locuri disponibile de pe o zi pe alta, dar încercăm să gestionăm situația în așa fel încât lucrurile să fie echilibrate. Pe de altă parte, este evident că nu putem, cu două spitale (de boli infecțioase - Institutul Matei Balș și Spitalul Victor Babeș - n.red.) să rezolvăm situația infecțiilor respiratorii din București și din zona metropolitană. Așa cum s-a discutat, și există o informare clară de la Ministerul Sănătății, toate spitalele trebuie să contribuie cu locuri pentru COVID, toate spitalele, sau măcar cele mari, trebuie să aibă centre de evaluare pentru infecțiile respiratorii, în așa fel încât lucrurile să fie distribuite relativ uniform, pentru a evita timpii de așteptare care pot fi mari, din păcate, la camera de gardă”, explică directorul medical al Institutului Matei Balș.

Gripă / Foto: Tero Vesaleinen - Dreamstime.com

S-au înmulțit cazurile de gripă A. Cât de periculos este virusul?

Cum în ultimele zile începe să crească numărul persoanelor diagnosticate cu gripa A, l-am întrebat pe Adrian Marinescu cât de periculos este acest virus: „Gripa, categoric, poate să pună probleme, iar mai ales la cei vulnerabili, poate să fie foarte periculoasă. Știm foarte bine că de gripă se poate și muri”, spune medicul.

El amintește că vaccinarea antigripală este cea mai bună măsură de prevenție împotriva gripei: „Niciodată nu e prea târziu și sezonul de infecții respiratorii mai are încă mult. ”

Cum ne protejăm? Este revenirea la mască o soluție? / Gindrovel Dumitra: „Din punctul meu de vedere, aceasta este soluția”

În afară de vaccinare, care reprezintă o soluție în cazul gripei și al infecției cu SARS-CoV2, ce altceva putem face pentru a ne proteja?

„Discutăm în primul rând despre prudență, nu neapărat despre intrat în panică”, spune Adrian Marinescu.

I-am întrebat pe medicii Adrian Marinescu și Gindrovel Dumitra cum ne putem proteja în fața valului de infecții respiratorii, la capătul a aproape 3 ani de pandemie, când mulți oameni nu mai vor să audă de purtarea măștii sau alte măsuri de protecție.

Dr. Gindrovel Dumitra, medic de familie, coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei

„Să știți că din punctul meu de vedere aceasta este soluția (purtarea măștii - n.red.)”, spune dr. Gindrovel Dumitra, al cărui cabinet de medicină de familie este asaltat, în această perioadă, de pacienți cu infecții respiratorii: „Oameni buni, puneți-vă mască! Eu și astăzi am făcut-o, la cabinet”, este sfatul medicului.

În plus, persoanele care au simptome respiratorii ar trebui să evite participarea la evenimente, inclusiv întâlniri sau mese în familie de sărbători, în această perioadă, atrag atenția cei doi medici.

„Trebuie să rupem un pic lanțul de transmitere, iar acest lucru se întâmplă în mod obișnuit în săptămână dintre Crăciun și Revelion, respectiv după aceea, până la Sfântul Ion. Pentru că datele pe care le avem în anii precedenți ne arată o scădere foarte mare a numărului de cazuri în această perioadă, tocmai și pentru faptul că colectivitățile de copii, cele școlare, sunt în vacanță.”

În cazul în care aveți simptome respiratorii, primul sfat este să luați legătura cu medicul de familie și să vă izolați, pentru a nu risca să transmiteți infecția respiratorie altor persoane.

„Dacă am o simptomatologie acută, mă izolez, indiferent că vorbim de un copil, indiferent că vorbim de un adult”, spune și dr. Adrian Marinescu.

De ce avem un val atât de agresiv de infecții respiratorii?

Faptul că circulația virusurilor a fost redusă în ultimii 3 ani, iar în acest sezon interacționăm mai mult cu ele și este clar că ne infectăm într-o măsură mai mare este una dintre principalele explicații pentru acest sezon foarte agresiv de infecții respiratorii, explică Adrian Marinescu: „Sistemul imunitar este probabil mai puțin echilibrat după acești 3 ani de pandemie și atunci ne așteptăm să fie un procent ceva mai mare de complicații. E vorba până la urmă de o normalitate în condiții de sezon rece și cu un număr mare de infecții respiratorii.”

Nu doar în rândul copiilor, ci și în rândul adulților există un număr mare de persoane care pur și simplu nu au protecție împotriva anumitor virusuri obișnuite, explică și medicul Gindrovel Dumitra: „În momentul în care sursele, adică copiii din colectivități, sunt multiple, riscul ca persoanele naive imunologic pentru un anumit virus - noi le nu le spunem naive, le spunem susceptibile de a dezvolta boala - să se întâlnească cu aceste virusuri este mult mai mare decât era înainte. Cu cât ai un număr mai mare de viroze în populație, cu atât vei surprinde populația susceptibilă care va dezvolta boala. Dacă am fi avut un sezon obișnuit, să zicem, am fi avut 10 astfel de cazuri. Ei bine, fiindcă sezonul actual nu este un obișnuit și pentru că există un număr mare de persoane de la care poți să te îmbolnăvești, deci care dezvoltă boala, acele 10 persoane devin 50 sau 100 și, atunci, ele devin vizibile pentru sistem. Și astfel, auziți de un număr mai mare de persoane care dezvoltă boala. Este vorba despre numere - număr mare de persoane care se îmbolnăvesc într-o perioadă scurtă de timp, punând presiune pe sistemul sanitar. Este același mecanism ca și la pandemie, dar la o scară mult mai mică.”

Tratament pentru viroză / Foto: Katarzyna Bialasiewicz - Dreamstime.com

Este acest sezon de infecții respiratorii ieșit din comun sau este o normalitate? Și cât va mai dura?

Chiar dacă actualul sezon de infecții respiratorii este unul agresiv, nu este ceva extraordinar, dă asigurări Gindrovel Dumitra: „Nu suntem într-o zonă de, să zicem, urgență de sănătate publică. Nu suntem în situația de a declara o epidemie sau o pandemie, dar venim după două sezoane în care ne-am dezobișnuit de aceste viroze. Totuși, cifrele ne arată că ne aflăm undeva peste valorile pe care le întâlneam în anii pre-pandemici. Deci este clar că există un risc de îmbolnăvire mult mai mare, dar el nu este unul deosebit.”

Medicul Gindrovel Dumitra mai spune că „am atras atenția încă din toamnă că ne așteptăm ca sezonul acesta să fie ceva mai sever. Și încă nu avem epidemie de gripă, care este foarte posibil să apară la începutul lunii ianuarie.”

Scăpăm curând de acest val de infecții respiratorii sau el va mai dura? „Lunile ianuarie și februarie vor fi complicate. Din martie, lucrurile se vor echilibra, dar vom mai avea gripă în continuare. Am avut și în aprilie, în anii dinaintea pandemiei. Deci, partea care ține de prudență și de prevenție sunt cele două elemente pe care ar trebui să le luăm în calcul”, este mesajul medicului Adrian Marinescu.

Foto: Dreamstime.com.

Citește și: