Mark Zuckerberg a tinut astazi, la 2:30 ora Romaniei, o sesiune de intrebari-raspunsuri (Q&A) in cadrul unei conferinte tinute la sediul Facebook din California. In cadrul acestei sesiuni s-a adresat si problemei activitatii internautilor ucrainieni pe Facebook, ale caror postari ar fi fost blocate de moderatori rusi.

Mark ZuckerbergFoto: Captura YouTube

"Erau/sunt postarile ucrainenilor moderate de un birou Facebook rusesc?", a fost intrebarea care a dat startul sesiunii si care a atins cel mai asteptat subiect - aceasta primind 46.000 de like-uri. Intrebarea urmarea ultimele critici la adresa Facebook prin care se spunea ca postarile antiruse ale ucrainienilor erau blocate de catre un astfel de oficiu Facebook moderat de rusi.

"Nu exista un astfel de oficiu in Rusia. Nu avem nici in Ucraina... Avem un oficiu european in Dublin." a raspuns Zuckerberg, infirmand astfel zvonurile. Acesta a argumentat in continuare ca Facebook are o politica stricta cu privire la eliminarea discursului instigator la ura. Pe baza acestei politici multe din postarile agresive sunt blocate. Cu toate acestea, Mark Zuckerberg a tinut sa explice faptul ca datorita existentei unei erori de software, justificarea pe care aceste mesaje antiruse blocate au primit-o a invocat expunerea de continut sexual si nuditate si nu eliminarea discursului instigator la ura.

In completarea acestei idei, Zuckerberg a cautat sa raspunda apelului presedintelui ucrainean Petro Porosenko, un apel putin obinuit pentru un lider al unei foste tari sovietice. "Draga Mark Zuckerberg, avem nevoie sa folosim toate canalele disponibile pentru a obtine reactii din partea companiilor mondiale", a scris Porosenko adresandu-se pentru conferinta Facebook de astazi. "Ucraina are nevoie de un oficiu Facebook ucrainean!"

Zuckerberg a raspuns apelului presedintelui spunand ca deschiderea unor oficii facebook in Europa de est ar fi un mare pas inainte si "un deziderat".

Conform ziarului Ukraine Today, in ultimul an numarul utilizatorilor ucrainieni de Facebook a crescut cu 25%, ajungand la 4 milioane.