Peste 1.000 de oameni s-au adunat marti in Khartoum, capitala Sudanului, pentru a-i aduce cinstire lui Osama bin Laden si pentru a protesta impotriva asasinarii acestuia. Oamenii au fost chemati in strada de un partid islamic care a planuit o rugaciune in comun pentru bin Laden, care a fost ucis recent in urma unei operatiuni americane in Pakistan. Barbatii si femeile l-au comemorat separat pe bin Laden, dupa traditia islamica, scrie Reuters.

Dupa rostirea rugaciunilor, cativa lideri musulmani suniti au tinut discursuri in care au laudat activitatea lui bin Laden si au indemnat liderii arabi sa lupte impotriva SUA pentru ca este aliata Israelului si este impotriva musulmanilor. Manifestantii au strigat "moarte Americii" si "Jihad".

Bin Laden a locuit 5 ani in Sudan intre 1991 si 1996. Locuitorii ii pastraza o imagine frumoasa datorita investitiilor facute in Sudan si a protestelor pe care acesta le-a facut impotriva Americii care impusese sanctiuni tarii lor. In 1998 americanii au bombardat fabrica de medicamente El Shifa din capitala Sudanului, detinuta partial de bin Laden, sub acuzatia ca servea drept paravan pentru pentru productia de arme chimice. De fapt actiunea era o replica la atacurile atribuite lui Osama bin Laden care au ucis 226 de persoane intre care 12 americani, la ambasadele SUA din Tanzania si Sudan.

Guvernul sudanez nu a facut inca nicio declaratie oficiala legata de moartea lui Osama bin Laden pentru ca se afla intr-o situatie delicata. Daca va saluta actiunea americana ar putea iesi de pe lista statelor care sustin terorismul, insa va starni mania islamicilor si a celorlalti cetateni sudanezi. Daca va deplange soarta lui Osama bin Laden, Sudanul ramane pe lista neagra a terorismului si va suporta mania Americii.