Ratko Mladic, acuzat de crime etnice savarsite in cadrul sangerosului razboi care a devastat Iugoslavia, nu pare sa aiba nicio remuscare si in plus afiseaza o atitudine amenintatoare la adresa supravietuitorilor. Procesul sau s-a deschis miercuri in cadrul Tribunalului de la Haga cu 11 capete de acuzare pentru genocid, anunta CNN.

Procurorii sustin ca intre crimele orchestrate de Mladic se inscrie si masacrarea a 8000 de musulmani in orasul bosniac Srebrenica. Masacrul etnic ar fi fost facut cu scop precis si nu ar fi doar o consecinta a confruntarii armate. Procurorii vor sa demonstreze si faptul ca violenta sexuala a fost o arma de razboi folosita specific de fortele comandate de Ratko Mladic. Acuzarea se va folosi de marturii si filmari ale supravietuitorilor care sa sustina capetele de acuzare.

Mladic a reusit sa scape autoritatilor timp de 16 ani pana la capturarea sa din mai 2011, cand a fost descoperit intr-o casa modesta din nordul Serbiei. Desi era inarmat nu a opus rezistenta si s-a predat fara sa lupte. Dupa arestare a urmat extradarea catre Olanda. De la data arestarii Ratko Mladic s-a aratat sfidator si isi mentine ura fata de cei pe care ii considera si acum dusmanii sai.