Inginerii ar putea reusi sa opreasca definitiv reactoarele de la Fukushima mai devreme decat se crezuse initial. Tokyo Electric Power Company ceruse expertilor sa opreasca reactoarele pana cel tarziu in ianuarie 2012, dar potrivit specialistilor care actioneaza la Fukushima, intregul proces de oprire al reactoarelor ar putea fi terminat pana la finele acestui an, scrie CNN.

Temperatura celor trei reactoare care s-au topit a fost adusa deja sub 100 grade Celsius, dar aceasta trebuie mentinuta constanta un timp mai indelungat inainte de oprirea definitiva. Emisiile radioactive au fost diminuate considerabil. Cu toate acestea, specialistii sunt de parere ca trebuie sa treaca zeci de ani pana cand toate urmele dezastrului se vor sterge.

Reactorul 1 a fost invelit intr-o carcasa noua, iar in jurul reactoarelor 3 si 4 se lucreaza inca pentru degajarea spatiului in vederea construirii de noi carcase. Cateva zone ale reactoarelor sunt inca inaccesibile muncitorilor si specialistilor din cauza nivelului ridicat de radiatii. In prezent nu se stie data la care se va intoarce acasa populatia evacuata atat din perimetrul de 20 km din jurul centralei, cat si dintr-un sat aflat la 40 km.