Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a numit joi pe fostul comandant-șef al armatei, popularul general Valeri Zalujnîi, ambasador al Kievului în Marea Britanie, o funcție diplomatică importantă, însă una care îl va duce în afara țării, relatează Reuters.

Valeri Zalujnîi, decorat de Zelenski. Fostul comandant-șef al Armatei ucrainene a primit titlul de „Erou al Ucrainei”Foto: Pool /Ukrainian Presidentia / Zuma Press / Profimedia

Decretul privind numirea în funcția de ambasador a lui Zalujnîi a fost publicat pe site-ul Administrației Prezidențiale al Ucrainei. Ucraina nu a avut un ambasador la Londra din luna iulie a anului trecut, când Zelenski l-a demis pe ambasadorul Vadim Prîstaiko la câteva zile după ce acesta l-a criticat în public.

Zalujnîi se bucură de un nivel de încredere uriaș în rândul ucrainenilor, sondajele de opinie arătând că, spre deosebire de Zelenski, popularitatea sa a rămas în mare parte neafectată de ofensiva eșuată de anul trecut.

De altfel, Zalujnîi a fost cel care, în comentarii făcute pentru The Economist în noiembrie anul trecut, a lăsat de înțeles că ofensiva în care Ucraina și-a pus speranțe uriașe a eșuat.

Comentariile sale au fost criticate imediat de cancelaria lui Zelenski, care a negat că ofensiva s-ar afla în impas. Lunile care au urmat i-au dat însă dreptate ofițerului.

Zelenski l-a numit pe general „Erou al Ucrainei”

Zelenski l-a schimbat pe Zalujnîi din funcția de comandant-șef al armatei în data de 8 februarie, după luni de zvonuri și speculații în acest sens. Președintele ucrainean a luat decizia la doar câteva zile după ce Zalujnîi a criticat autoritățile ucrainene pentru lentoarea cu care dezbat noul proiect de lege privind mobilizarea.

În discursul său obișnuit de la sfârșitul zilei, Zelenski a lansat o critică voalată la adresa lui Zalujnîi după ce l-a demis în funcție, afirmând că „dacă un general nu cunoaşte linia frontului, el nu serveşte Ucraina”. Comentariul său a fost perceput de unii analiști drept un atac la adresa lui Zalujnîi, care este ofițer de Stat Major și nu a condus operațiuni pe front de la izbucnirea războiului pe 24 februarie 2022.

Înlocuitorul său în schimb, generalul Oleksandr Sîrski, a comandat Forțele Terestre ale Ucrainei și este considerat cel mai de succes general pe care îl are Ucraina, după ce a fost artizanul ofensivei din regiunea Harkov din septembrie 2022 și a condus apărarea Kievului în primele zile ale invaziei.

Cu toate acestea, Zelenski i-a acordat generalului Zalujnîi titlul de „Erou al Ucrainei” la două zile după ce l-a demis din funcție.

Zelenski a aprobat numirea sa în funcția de ambasador al Ucrainei în Marea Britanie la mai bine de o lună după ce ministerul ucrainean de externe l-a nominalizat pentru postul vacant.

Urmărește ultimele evoluții din a 806-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.