Direcţia principală de informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării a estimat câte rachete Zircon, Oniks, Kalibr și Kh-69 are Rusia în stoc, relatează Ukrainska Pravda.

lansarea unei rachete Zircon de pe frgata Amiral GorskovFoto: east2west news / WillWest News / Profimedia

Conform estimărilor serviciilor de informații militare ale Ucrainei, la sfârșitul lunii aprilie 2024, armata rusă avea la dispoziție aproximativ 40 de unități de rachete hipersonice 3M22 Zircon. Ritmul de producție pentru aceste rachete este de până la zece unități pe lună, relatează Ukrainska Pravda.

De asemenea, Rusia mai deținea dețin 400 de unități de rachete de croazieră Oniks, precum și 270 de rachete de croazieră Kalibr 3M-14. Rata de producție este de 30-40 de unități pe lună pentru Kalibr și de 10 pentru Oniks.

Armata rusă mai deținea la sfârștiul lunii aprilie 45 de rachete aer-sol Kh-69, în contextul în care se produc 1-3 unități pe lună.

La începutul lunii aprilie, Direcția de informații militare a Ucrainei a raportat că Rusia avea aproximativ 950 de rachete operativ-tactice și strategice cu o rază de acțiune de peste 350 de kilometri și ar putea fi capabile să efectueze mai multe atacuri combinate până când va avea nevoie de o pauză pentru a acumula resurse.

În luna februarie autoritățile ucrainene au declarat că Rusia a folosit în premieră rachete hipersonice Zircon pentru a ataca Kievul. Vladimir Putin confirmase în luna februarie că forțele armate ruse au folosit astfel de rachete împotriva Ucrainei.

Citește și:

„Amiral Gorşkov”, prima fregată rusă echipată cu racheta hipersonică Zircon, este în drum spre Mediterana