Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a spus vineri țărilor membre NATO că Ucraina are nevoie de cel puțin șapte sisteme Patriot sau alte sisteme de apărare antiaeriană de înaltă performanță pentru a contracara atacurile aeriene rusești, îndemnându-le să își sporească asistența militară pentru Kiev, relatează Reuters și AFP.

Volodimir ZelenskiFoto: Ukrainian Presidential Press Office / AP - The Associated Press / Profimedia

Într-un discurs emoționant susținut prin legătură video la Consiliul NATO-Ucraina, liderul de la Kiev a descris nivelul actual al ajutorului extern ca fiind „foarte limitat” și a menționat că Israelul nu a fost lăsat să se descurce singur în timpul atacului aerian masiv al Iranului de sâmbăta trecută.

„(Președintele rus Vladimir) Putin trebuie readus pe pământ, iar cerul nostru trebuie să redevină sigur... Iar aceasta depinde pe deplin de alegerea voastră. Alegerea de a determina dacă suntem cu adevărat aliaţi”, a spus Volodimir Zelenski în discursul său.

În ultimele săptămâni, Rusia și-a intensificat bombardamentele cu rază lungă de acțiune asupra infrastructurii energetice și a orașelor ucrainene, sporind presiunea asupra Kievului în timp ce forțele Moscovei, mai numeroase și mai bine echipate, avansează încet pe câmpul de luptă din estul țării.

Kievul le cere fără încetare partenerilor săi mai multe muniţii şi sisteme de apărare antiaeriană pentru a contracara aceste atacuri ruse, în timp ce divizările din Europa şi mai ales la Washington au încetinit livrările în domeniul militar.

„Anul acesta, nu mai putem aştepta să fie luate decizii. Vă cer să luaţi în considerare cererile noastre cât mai curând posibil”, a declarat Zelenski pe un ton presant.

Votul din Congresul american prevăzut să aibă loc sâmbătă este „de o importanţă vitală” pentru Ucraina, a subliniat Zelenski.

Preşedintele ucrainean a cerut, între altele, şapte sisteme antiaeriene moderne Patriot suplimentare, „o cifră minimă”, potrivit lui, şi a criticat lentoarea livrărilor de obuze. „Ele trebuie în sfârşit să ajungă pe front”, a spus el.

„Este evident că acum, atât timp cât Rusia are avantajul în aer şi se poate sprijini pe teroarea cauzată de drone şi rachete, capacităţile noastre la sol sunt din nefericire limitate”, a admis Zelenski, după eşuarea contraofensivei Kievului din vara lui 2023.

Nu în ultimul rând, preşedintele ucrainean a precizat că, de la începutul acestui an, Ucraina a fost vizată de „aproape 1.200 de rachete ruse” şi „peste 1.500” de drone explozive de tip Shahed.

Citește și:

____