O înregistrare video distribuită recent pe rețelele de socializare arată noi lovituri dramatice atribuite forțelor speciale ucrainene asupra malului de est al râului Nipru, în partea regiunii Herson controlată de armata rusă.

Militari ucraineni din Herson cu o dronaFoto: Vincenzo Circosta / AFP / Profimedia Images

Filmarea care este o compilație a mai multor lovituri ale forțelor ucrainene arată din nou că în unele situații dronele Kievului pot opera aparent nestingheritate, coborând la distanță destul de mică față de sol pentru a-i urmări îndeaproape pe militarii ruși.

Potrivit informațiilor care circulă pe rețelele de socializare, aceste lovituri ar fi fost realizate de forțele speciale ale Ucrainei, cele care la sfârșitul lunii ianuarie au trecut râul Nipru pe timpul nopții și au distrus mai multe poziții rusești în regiunea Herson înainte de a se retrage într-o operațiune demnă de filmele de acțiune.

Ministerul ucrainean al Apărării afirma la momentul respectiv că raidul pe timp de noapte a fost de fapt o operațiune de recunoaștere a pozițiilor rusești din Nova Kahovka, oraș din regiunea Herson ocupat de forțele de invazie încă din luna februarie a anului trecut, în primele zile ale războiului declanșat de Vladimir Putin.

Armata ucraineană își continuă bombardamentele în Herson

O altă înregistrare video apărută pe rețelele de socializare pe 21 martie a surprins de asemenea cum artileriștii ucraineni au lovit punctul de control de la intrarea din Oleșkî, un oraș din Herson ce avea o populație de aproximativ 25.000 de locuitori înainte de izbucnirea războiului în data de 24 februarie a anului trecut.

Deși ținta aleasă pentru lovitura respectivă nu a fost una remarcabilă iar atacul în sine a fost unul spectaculos, și filmarea în cauză arăta cum aeronavele fără pilot ale forțelor ucrainene pot opera în unele cazuri fără probleme cu mult în spatele liniilor inamice.

Totodată ea confirma că, deși toată atenția publică este în prezent concentrată asupra luptelor de pe axa Bahmut din regiunea Donețk, forțele ucrainene își continuă loviturile și în alte sectoare ale frontului. Armata ucraineană revendicase distrugerea unui punct de observație și a unui centru de comandament rusesc din Oleșkî mai devreme în cursul lunii martie.

Apoi, pe 23 martie, o altă înregistrare video filmată de ucraineni tot din dronă în Herson a surprins cum aceștia au folosit aeronavele fără pilot pentru a lansa grenade de mână asupra unui grup de soldați ruși tocmai când se pregăteau să iasă la plimbare cu barca.

Cel mai probabil aceste lovituri sunt efectuate cu scopul de a eroda moralul militarilor ruși desfășurați pe malul de est al Niprului, majoritatea analiștilor militari fiind de părere că mult așteptata ofensivă de primăvară a Kievului nu va avea loc aici din cauza dificultăților logistice legate de traversarea râului și a pozițiilor defensive puternice construite de ruși pe malul său.

Urmărește ultimele evoluții din a 404-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.