Florin Piersic prezintă o ameliorare a stării generale, concomitent cu procesul de normalizare a indicatorilor biologici și de evoluție favorabilă a plăgii operatorii, a transmis duminică Spitalul Foișor într-o nouă actualizare privind starea de sănătate a actorului.

Florin PiersicFoto: Inquam Photos / Manases Sándor

„Evaluarea pacientului Florin Piersic, făcută în dimineața de 12.05.2024 de către echipa medicală, arată o ameliorare a stării generale, concomitent cu procesul de normalizare a indicatorilor biologici și de evoluție favorabilă a plăgii operatorii. Pacientul se mobilizează și prezintă un tonus psihic bun”, se menționează în comunicatul de presă.

Cu o zi înainte, spitalul preciza că Florin Piersic arată o îmbunătățire a indicatorilor biologici și o ameliorare a stării generale. „A început procesul de mobilizare activă al pacientului, care este cooperant, s-a ridicat în picioare la marginea patului după mai multe săptămâni”, preciza Spitalul Foișor.

Piersic, vizitat de Ciolacu și Rafila

Duminică, Florin Piersic a fost vizitat la spital de către premierul Marcel Ciolacu și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Cel din urmă a precizat că actorul prezintă o stare de spirit pozitivă și continuă tratamentul cu antibiotice.

„Mă bucur că are o stare de spirit pozitivă. Este o evoluţie pe care o aşteptăm cu toţii. Sperăm că într-un timp relativ scurt o să ajungă nu neapărat să îşi reia activitatea dar să aibă o viaţă apropiată de normal. Continuă tratamentul antibiotic în mod evident. Nu urmează decât să se întâmple o monitorizare a pacientului. La un moment dat, sigur, că acolo intervenţia aceea trebuie să se încheie - intervenţia chirurgicală din punct de vedere al plăgii operatorii - şi să vedem în continuare paşi pe care îi indică echipa medicală multidisciplinară. După cum ştiţi există cardiolog, anestezist, infecţionist şi medicii de la ortopedie care îl îngrijesc foarte bine", a spus Rafila, citat de Agerpres.

Întrebat dacă se pune problema unui transfer al actorului în următoarele 48 de ore, Rafila a răspuns: "Nu, nu cred".

Florin Piersic, diagnosticat cu sepsis

Actorul Florin Piersic, în vârstă de 88 de ani, a fost transferat, joi, la Spitalul Foișor din Capitală, de la Institutul Matei Balș. Starea generală a actorului, la momentul internării la Foișor, este „gravă, în urma unui sepsis cu punct de plecare de la nivelul unei proteze totale de genunchi”, au anunțat reprezentanții spitalului, într-un comunicat de presă.

Florin Piersic a fost internat, inițial, în secția de Terapie Intensivă a spitalului, iar ulterior a fost operat la genunchi, pentru extragerea protezei care a devenit sursă de infecție, au declarat pentru HotNews.ro surse medicale.

Foișor, al patrulea spital unde Florin Piersic ajunge în mai puțin de o lună

Foișor este al patrulea spital unde Florin Piersic ajunge în mai puțin de o lună. Problemele au început la mijlocul lunii aprilie, când actorul a ajuns la Spitalul Militar din Cluj. Pe 29 aprilie, el a fost transferat la Institului Inimii din Cluj. Pe 7 mai, medicii clujeni au decis să îl transfere pe Piersic la Institutul Matei Balș din București.

Medicii de la Institutul Inimii din Cluj afirmă că actorul avea deja septicemie în momentul în care a ajuns în unitatea medicală.

Infecția actorului a pornit, cel mai probabil, de la o branulă sau de la o perfuzie, au mai spus medicii clujeni de la Institutul Inimii, într-o conferință de presă care a avut loc miercuri.

Medicii de la Foișor i-au scos proteza de la genunchi, transformată în sursă de infecție

Managerul Institutului Matei Balș, Cătălin Apostolescu, declara joi dimineață, pentru Agerpres, că Florin Piersic urma să fie transferat, în cursul acestei zile, la Spitalul Foișor pentru a-i fi scoasă proteza de la genunchi, care s-a transformat într-o sursă de infecție.

Institutul Matei Balș a transmis joi dimineață și un comunicat de presă în care arăta că situația medicală a pacientului face ca intervenția ortopedică să nu fie lipsită de riscuri, dar ea este absolut necesară pentru îndepărtarea sursei de infecție:

„Domnul Florin Piersic este stabil în acest moment, însă vorbim despre un pacient vulnerabil prin vârstă și bolile asociate. Este vorba un proces infecțios extins, care are ca surse principale focarele de la nivelul cordului și proteza de la genunchi. Pacientul se află în evaluare și supraveghere multidisciplinară (boli infecțioase ortopedică, cardiologică) pentru cea mai bună abordare terapeutică. Domnul Florin Piersic va fi transferat în această dimineață la Spitalul Foișor pentru tratament ortopedic. Situația medicală a pacientului face ca intervenția ortopedică, să nu fie lipsită de riscuri, dar ea este absolut necesară pentru îndepărtarea sursei de infecție.

După intervenția ortopedică pacientul va continuă tratamentul procesului infecțios”, a transmis joi dimineață Institutul Matei Balș.

Adrian Marinescu: „Infecția nu îi pune viaţa în pericol lui Florin Piersic”

Adrian Marinescu, ​directorul medical al Institutului „Matei Balş”, declara, miercuri, că nu se discută la acest moment despre o infecţie care să îi pună actorului viaţa în pericol.

Medicul a spus, la Antena 3 și la Digi 24, că la acest moment nu există un risc vital în cazul lui Florin Piersic.

„Maestrul Florin Piersic nu este la ATI, infecția nu îi pune viața în pericol! Nu este o infecție multiorganică care să îi pună viața în pericol”, a declarat miercuri seară, la Digi 24, medicul Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului „Matei Balș”.

Acesta a vorbit din nou și despre posibilitatea ca infecția să fi pornit de la o branulă - așa cum au sugerat medicii la Cluj - dar a respins ipoteza, susținând că infecția s-a declanșat, cel mai probabil, din cauza unui stafilococ de pe piele, pe fondul imunității scăzute, dar care nu este unul periculos, fiind sensibil la antibiotice.

„Dânsul nu numai că este stabil, nu aş spune că starea generală este foarte bună deoarece vorbim, până la urmă, de vârstă, de bolile cronice, dar, fără discuţie, nu este, aşa cum s-a spus, un risc vital, nu este o stare gravă care să îi pună viaţa în pericol în viitorul apropiat, motiv pentru care ceea ce facem noi încă de aseară (marți seară - n.red), de când a ajuns la noi, este o evaluare care nu ţine doar de procesul infecţios. Aici discutăm tot practic: partea ortopedică, cardiologică, tot ce se întâmplă. (..) Nu discutăm despre o infecţie care să îi pună în acest moment viaţa în pericol. Cred că este partea cea mai importantă. Ce va fi în viitorul apropiat şi cum vom aborda lucrurile este o altă discuţie, dar nu se pune problema să fie o stare gravă care să îi pună viaţa în pericol", declara Adrian Marinescu miercuri seară, la Antena 3.

Doctorul Adrian Marinescu a mai spus că actorul a cerut discreție, să i se respecte intimitatea și le-a mulțumit fanilor săi pentru susținere.

Citește și: