Marea Britanie a marcat împlinirea unui an de la declanșarea războiului din Ucraina prin impunerea mai multor sancțiuni, acestea vizând exporturile fiecărui articol folosit de Rusia pe câmpul de luptă și interzicerea importurilor de fier și oțel rusesc, relatează Reuters.

Vladimir PutinFoto: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Măsura vine după ce anul trecut guvernul de la Londra a înghețat activele și a impus alte sancțiuni împotriva a sute de oficiali și oligarhi ruși ca parte a eforturilor de a paraliza economia Moscovei și limita sever capcitatea sa de a purta un război.

Într-un comunicat remis presei vineri executivul britanic a anunțat că a extins lista persoanelor și entităților sancționate cu încă 92 de nume, printre care aliați ai președintelui rus Vladimir Putin. Una dintre persoanele vizate de noile sancțiuni ale Londrei este Matthias Warnig, directorul proiectului Nord Stream 2.

Germania a suspendat autorizarea gazoductului Nord Stream 2 în data de 22 februarie, cu două zile înainte ca Putin să declanșeze cel mai mare conflict militar din Europa de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.

Marea Britanie a subliniat vineri că noile sancțiuni și restricții comerciale care au fost coordonate la nivel internațional vor viza componentele pentru avioanele, echipamentele radio și componentele electronice de care Rusia are nevoie.

Exporturile Marii Britanii către Rusia au scăzut cu 80%

„Astăzi sancționăm elitele care conduc industriile cheie ale lui Putin și ne-am angajat să interzicem exporturile către Rusia a fiecărui articol despre care s-a descoperit că a fost folosit pe câmpul de luptă”, a declarat ministrul britanic al externelor, James Cleverly.

Printre oficialii ruși supuși noilor sancțiuni se numără cei de la Rosatom, compania de stat rusă din domeniul energiei nucleare, și alții care lucrează la companii din domeniul apărării și băncile din Rusia.

Sancțiunile britanice anunțate vineri interzic de asemenea importurile a 140 de bunuri, printre care fierul și oțelul procesat în țări terțe.

„Sancțiunile comerciale funcționează. Importurile de bunuri rusești în Marea Britanie au scăzut cu 99% față de începerea invaziei și exporturile de bunuri către Rusia au scăzut cu aproape 80%”, a spus și Kemi Badenoch, ministrul britanic pentru mediul de afaceri și comerț.

Guvernul de la Londra a anunțat sancțiunile înainte de o întrunire a grupului G7 la care va participa și președintele ucrainean Volodimir Zelenski și în cadrul căreia se vor discuta noi moduri de a penaliza Rusia pentru a-i paraliza capacitatea de producție militară.

Urmărește ultimele evoluții din a 366-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.