Alexei Arestovici, unul dintre consilierii principali ai președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a anunțat marți că și-a depus scrisoarea de demisie din cadrul cancelariei prezidențiale de la Kiev după ce a făcut o „greșeală fundamentală”, relatează Ukraîinska Pravda.

Alexei ArestoviciFoto: Evgen Kotenko / Avalon / Profimedia Images

„Am scris o scrisoare de demisie. Vreau să dau un exemplu de comportament civilizat: o greșeală fundamentală, apoi demisia”, a anunțat el pe Twitter, adăugând că și-a înaintat demisia lui Andrei Yermak, șeful cancelariei lui Zelenski.

Demisia lui Arestovici vine după ce în cursul weekendului trecut el a afirmat după atacul rusesc cu rachete ce a lovit sâmbătă o clădire rezidențială din Dnipro, ucigând 44 de persoane, că racheta a fost doborâtă de forțele de apărare aeriană, căzând însă pe blocul de locuințe.

„Prezint scuzele mele sincere victimelor şi rudelor lor, locuitorilor din Dnipro şi tuturor celor care au fost profund afectaţi de versiunea mea prematură eronată privind cauza pentru care racheta rusească a lovit o clădire rezidenţială”, a mai scris Arestovici.

Afirmația sa de după atacul cu rachete a fost imediat preluată de propaganda de la Moscova și oficiali ruși, inclusiv de purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov, și a declanșat indignare publică în Ucraina.

Cum și-a justificat consilierul lui Zelenski „greșeala fundamentală”

O zi mai târziu, Arestovici și-a explicat mai detaliat poziția, afirmând că „era obosit” în momentul în care a făcut comentariul în timpul unui interviu acordat pentru canalul de Youtube al fostului avocat rus Mark Feigin.

Consilierul lui Zelenski a mai spus că a fost nevoit să prelucreze o mulțime de informații și că a auzit versiunea despre doborârea rachetei de la un cunoscut care a făcut parte din unitatea de apărare aeriană de la Dnipro.

Forțele Aeriene ale Ucrainei au precizat că racheta care a lovit clădirea de locuințe din Dnipro a fost una de tip Kh-22, greu de doborât de apărarea aeriană, la fel ca cele lansate tot sâmbătă de forțele ruse în noul atac asupra Kievului.

Arestovici a glumit marți pe Twitter, după anunțarea demisiei, că ultima oară când s-a gândit să renunțe la funcția de consilier prezidențial a fost când Vladimir Putin a declanșat „operațiunea militară specială” pe 24 februarie.

Urmărește ultimele evoluții din a 328-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.