Mihailo Dianov, luptătorul ucrainean de la uzina Azovstal căruia rușii i-au smuls cu cleștele dispozitivul metalic care îi fixa brațul în loc, a fost operat în Statele Unite.

Mihailo Dianov, după eliberarea din captivitatea rusăFoto: Handout / AFP / Profimedia

Anunțul a fost făcut pe pagina sa de Twitter de către Anton Gherașenko, unul dintre consilierii ministrului ucrainean de Interne Denis Monastîrski, acesta afirmând că Dianov a fost operat marți la braț în SUA și că medicii se așteaptă ca acesta să se vindece complet.

Canalul Nexta a publicat mai multe fotografii cu acesta:

Mai mulți soldați ucraineni care au apărat timp de luni de zile orașul Mariupol și apoi ultima redută din uzina Azovstal au relatat că au fost torturați în timpul captivității rusești, însă imaginile șocante cu Dianov au făcut înconjorul presei internaționale după ce armata ucraineană a publicat fotografii cu acesta sever subnutrit și cu brațul smuls din loc.

Dianov a fost eliberat de ruși din captivitate pe 23 septembrie în urma unui schimb de prizonieri cu armata ucraineană.

„Soldatul ucrainean Mihailo Dianov se numără printre cei norocoși în comparație cu unii dintre colegii săi prizonieri de război”, afirma la momentul respectiv ministerul ucrainean al Apărării pe Twitter.

„El a supraviețuit captivității ruse. Așa 'aderă' Rusia la convențiile de la Geneva. Uite așa continuă Rusia moștenirea rușinoasă a nazismului”, mai afirma acesta în postare.

Eroii de la Mariupol, eliberați în schimbul prietenului lui Vladimir Putin

Luptătorii de la Azovstal au fost eliberați de armata rusă pe 22 septembrie în schimbul primirii oligarhului Viktor Medvedciuk, unul dintre cei mai bogați oameni din Ucraina și un prieten al președintelui Vladimir Putin.

Medvedciuk, căruia președintele rus i-a botezat una dintre fiice, a fost capturat de Serviciul de Securitate al Ucrainei pe 12 aprilie în timp ce încerca să fugă din țară.

El se afla în arest la domiciliu din luna mai a anului trecut, măsură dispusă în timpul anchetării sale într-un dosar de trădare, dar reușise să fugă de la locuința sa pe 27 februarie, la 4 zile după ce Putin a ordonat invadarea Ucrainei.

Luptătorii care apărau uzina Azovstal din Mariupol s-au predat forțelor ruse la jumătatea lunii mai, după ce au rămas fără muniție.

Urmărește ultimele evoluții din a 294-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.