Statele Unite ale Americii finalizează planurile de a trimite sistemul sofisticat de apărare aeriană Patriot în Ucraina, au declarat oficiali americani, în timp ce aliații au promis puțin peste un miliard de euro pentru a-i ajuta pe ucraineni să supraviețuiască iernii geroase. Sistemele de apărare aeriană ale Kievului au doborât miercuri dimineață 10 drone iraniene, a declarat primarul orașului, Vitali Klitschko.

Război în Ucraina - Forțele ucrainene trag cu un tun autopropulsat 2S3 AkatsiyaFoto: Justin Yau / ddp USA / Profimedia Images

Sinteza zilei

  • Armata rusă a încărcat o rachetă balistică intercontinentală „Yars” într-un siloz de lansare din regiunea Kaluga, a spus miercuri Ministerul rus al Apărării, relatează TASS. Ministerul Apărării a lansat un videoclip pentru a marca evenimentul, chiar înainte de „Ziua Forțelor de Rachete Strategice” din Rusia.
  • Purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby, a declarat că SUA se așteaptă ca războiul din Ucraina să continue „pentru o perioadă de timp” și că nu există „nicio așteptare” că luptele se vor opri în lunile de iarnă.
  • Kirby a confirmat, de asemenea, că un cetățean american a fost eliberat în cadrul unui schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina, dar nu a dezvăluit detalii suplimentare, invocând preocupări legate de confidențialitate.
  • Armata ucraineană a declarat că a doborât 13 drone de fabricație iraniană deasupra Kievului și a regiunii înconjurătoare, în urma primului atac major cu drone al Rusiei asupra capitalei în ultimele săptămâni. Autoritățile au descris atacul de miercuri dimineață ca fiind o continuare a „terorii energetice” a Rusiei împotriva țării. Nu au existat victime.
  • Atacurile cu drone rusești de miercuri au avariat cinci clădiri din capitala Ucrainei, Kiev - deși apărarea aeriană a împiedicat multe altele, au declarat autoritățile. Atacurile subliniază modul în care cel mai mare oraș al Ucrainei rămâne vulnerabil la atacurile regulate ale Rusiei, care au devastat infrastructura și alte centre de populație, mai ales în estul și sudul țării în ultimele săptămâni.
  • Un canal neoficial de pe Telegram a postat o fotografie a ceea ce pare a fi o bucată dintr-o dronă doborâtă, pe care sunt scrise în limba rusă cuvintele "Pentru Riazan!!!". La 5 decembrie, o bază aeriană militară rusă din orașul Riazan, în vestul Rusiei, a fost atacată. Un avion rusesc de bombardament Tu-95, care a fost folosit pentru a ataca Ucraina, a fost avariat, iar trei soldați de la bază au fost răniți mortal, potrivit Ministerului rus al Apărării.
  • Forțele rusești care au tras cu mai multe lansatoare de rachete au lovit clădirea administrației regionale din orașul Herson din sudul Ucrainei, potrivit unui oficial ucrainean de rang înalt.
  • Volodimir Zelenksi a declarat că 184 de atleți ucraineni au fost uciși ca urmare a războiului Rusiei de când trupele sale au invadat Ucraina în februarie. Liderul ucrainean a remarcat cifra în timpul unei conversații cu șeful Comitetului Internațional Olimpic (CIO), Thomas Bach, potrivit The Guardian.
  • Percheziții în biserici suspectate de legături cu Moscova Serviciile de securitate ucrainene (SBU) au anunțat miercuri că au percheziționat bisericile ortodoxe aflate sub tutela Patriarhiei Moscovei din Ucraina, în contextul presiunilor tot mai mari împotriva acestei filiale pe fondul invaziei rusești, potrivit AFP.

Cele mai importante informații de miercuri, ziua 294 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

00:43 Armata rusă a încărcat o rachetă balistică intercontinentală „Yars” într-un siloz de lansare din regiunea Kaluga, a spus miercuri Ministerul rus al Apărării, relatează TASS.

Ministerul Apărării a lansat un videoclip pentru a marca evenimentul, chiar înainte de „Ziua Forțelor de Rachete Strategice” din Rusia.

23:20Rusia este înfuriată de arestarea unui presupus agent FSB în Estonia, a cărui extrădare este cerută de SUA

Arestarea cetăţeanului rus Vadim Konoşcenok în Estonia, la cererea Statelor Unite, este "inacceptabilă", a declarat un adjunct al ministrului rus de externe, Evgheni Ivanov, care a promis că va exista un răspuns din partea Moscovei, relatează CNN.

"Nu vom tolera acest lucru, nu este prima dată când se întâmplă, este o practică inacceptabilă - reţinerea cetăţenilor noştri în străinătate, şi de fiecare dată vom răspunde la acest lucru", a declarat Evgheni Ivanov, miercuri, pentru agenţia rusă RIA Novosti, o ameninţare ce aminteşte de practica Rusiei de a lua ostatici cetăţeni americani pentru a face ulterior schimb de prizonieri cu SUA, potrivit News.ro.

23:05Volodimir Zelenksi a declarat că 184 de atleți ucraineni au fost uciși ca urmare a războiului Rusiei de când trupele sale au invadat Ucraina în februarie.

Liderul ucrainean a remarcat cifra în timpul unei conversații cu șeful Comitetului Internațional Olimpic (CIO), Thomas Bach, potrivit The Guardian.

Zelenski l-a informat pe Bach despre opoziția Kievului față de ideea ca sportivii ruși să participe la Jocurile de vară din 2024 de la Paris, a precizat biroul prezidențial ucrainean.

Percheziții în biserici suspectate de legături cu Moscova

22:55Veniturile din petrolul rusesc au scăzut în noiembrie, în pofida creșterii producției

Veniturile din petrolul rusesc au scăzut luna trecută, în ciuda creșterii producției până la un nivel puțin sub cel de dinaintea invaziei din Ucraina, a declarat Agenția Internațională pentru Energie, semn că eforturile occidentale de a bloca veniturile Kremlinului dau rezultate.

AIE a estimat că Rusia a câștigat aproximativ 15,8 miliarde de dolari din vânzările de petrol în noiembrie, al doilea cel mai mic nivel din acest an, după 14,7 miliarde de dolari în septembrie, potrivit The Guardian.

22:10Armata rusă a desfășurat cel puțin 60 de vehicule militare în Belarus începând cu 8 decembrie, a informat pe 14 decembrie Belarusian Hajun, un proiect care monitorizează mișcarea trupelor ruse, relatează Kyiv Independent.

21:44Asia Centrală ține Rusia la distanță / Ce vrea Putin prin "uniunea gazelor naturale"?

La sfârșitul lunii noiembrie, Uzbekistanul și vecinul său ex-sovietic, Kazahstan, au început să discute despre posibilitatea unei "uniuni a gazelor naturale", potrivit Al Jazeera.

21:02 Ucraina:Percheziții în biserici suspectate de legături cu Moscova

Serviciile de securitate ucrainene (SBU) au anunțat miercuri că au percheziționat bisericile ortodoxe aflate sub tutela Patriarhiei Moscovei din Ucraina, în contextul presiunilor tot mai mari împotriva acestei filiale pe fondul invaziei rusești, potrivit AFP.

20:54Agenția de stat pentru energie a Ucrainei, Energoatom, a declarat că va oferi bonusuri mai mari personalului de la centrala nucleară Zaporojie care rămâne loial Kievului, relatează The Guardian.

Stația nucleară din sudul Ucrainei, cea mai mare din Europa, a fost ocupată încă din primele zile ale războiului, dar este încă operată de personalul său ucrainean.

Energoatom a spus că forțele ruse le-au spus lucrătorilor ucraineni de la centrala nucleară că nu vor fi plătiți în noul an decât dacă semnează contracte cu compania rusă de energie nucleară, Rosatom.

Cameră de tortură a copiilor în Herson

20:27Purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională al SUA, John Kirby, a declarat că SUA se așteaptă ca războiul din Ucraina să continue „ceva timp” și că „nu există nicio așteptare” ca luptele să se oprească în lunile de iarnă, relatează The Guardian.

Întrebat despre perspectivele de a negocia încheierea războiului cu președintele rus Vladimir Putin, Kirby a spus reporterilor:

  • „Având în vedere ceea ce vedem în aer și la sol în Ucraina, este greu de concluzionat că acest război se va termina până la sfârșitul anului. Deci, există lupte active în acest moment. Ne-am aștepta ca asta să continue o perioadă de timp înainte”.

El a avertizat să nu se presupună că vremea aspră de iarnă va reduce manevrele de război în aer sau la sol.

  • „Nu ne așteptăm ca luptele să se oprească în lunile de iarnă care urmează”, a spus Kirby.

19:25Deputatul rus Oleg Nilov, care este și vicepreședinte al partidului „O Rusia Justă”, a glumit pe seama copiilor ucraineni la un eveniment caritabil din Rusia: „Un băiat din Kiev vrea rachete de Crăciun! Le va primi”

19:02 Statele Unite intenționează să impună sancțiuni lui Vladimir Potanin, unul dintre cei mai bogați bărbați din Rusiei, dar nu va sancționa și Nornickel, compania la care este acționar majoritar, a informat Wall Street Journal, citând oficiali americani, potrivit Reuters.

18:30Câteva sute de pușcași marini ar fi desfășurat misiuni sub acoperire într-un "mediu extrem de sensibil" înainte de începerea războiului și în timpul războiului din Ucraina pentru a evacua diplomați și apoi pentru a asigura protecția acestora la restabilirea misiunii diplomatice, a dezvăluit Robert Magowan, fostul comandant general al Royal Marines, într-un articol pentru "Globe and Laurel", jurnalul oficial al puşcaşilor marini, relatează "The Times".

17:40 Autoritățile ucrainene au descoperit o cameră pe care rușii o foloseau pentru a reține și tortura copiii în timpul ocupației Hersonului, a declarat, pe 14 decembrie, Dmitro Lubinets, comisarul pentru drepturile omului din Parlamentul ucrainean, relatează Kyiv Independent.

Eliberarea Melitopolului ar putea fi „următorul pas important”

17:35Mihailo Dianov, luptătorul ucrainean de la uzina Azovstal căruia rușii i-au smuls cu cleștele dispozitivul metalic care îi fixa brațul în loc, a fost operat în Statele Unite, pe rețelele de socializare apărând mai multe fotografii cu acesta în convalescență.

17:07Parlamentul german a aprobat o achiziție de 10 miliarde de euro pentru avioane de luptă F-35 produse de gigantul american al apărării Lockheed Martin, au declarat pentru Reuters doi membri ai comisiei de apărare. Este unul dintre primele proiecte majore de apărare prin care Berlinul va beneficia de bani dintr-un fond special de 100 de miliarde de euro pe care cancelarul Olaf Scholz l-a anunțat într-o schimbare majoră de politică la câteva zile după invazia Rusiei în Ucraina, în februarie.

Banii sunt meniți să readucă armele și echipamentele Bundeswehr la standarde, după decenii de uzură după încheierea războiului rece.

Germania își propune să cumpere 35 de avioane de luptă furtive F-35 în total, inclusiv rachete și alte arme și echipamente, primele opt avioane urmând să fie livrate în 2026.

17:01Eliberarea Melitopolului ar putea fi „următorul pas important” pentru armata ucraineană în dezocuparea sudului Ucrainei și împingerea trupelor ruse în Crimeea

Rachetele HIMARS care au lovit în weekend o bază rusească din Melitopolul ocupat temporar, în care au fost răniți aproape 150 de soldați ruși, distrugerea unui pod cheie și activitățile sabotorilor ucraineni ar putea arăta care este „următorul pas important” în contraofensiva ucrainenilor, potrivit New York Times, citat de Ukrainska Pravda. Totodată, Melitopolul este o legătură vitală către Crimeea.

Parlamentul Ucrainei a adoptat toată legislația necesară începerii negocierilor de aderare la UE

16:47Parlamentul ucrainean a adoptat întreaga legislaţie recomandată de Uniunea Europeană înainte ca Ucraina să înceapă negocierile de aderare la blocul comunitar, a anunţat miercuri preşedintele forului legislativ de la Kiev, Ruslan Stefanciuk, citat de Reuters.

Ucraina a primit în iunie statutul de ţară candidată la aderarea la UE, urmând ca Kievul să adopte o serie de măsuri legislative şi de politică recomandate de Bruxelles.

Acestea includ adoptarea legislaţiei privind procedura de selectare a judecătorilor Curţii Constituţionale, consolidarea luptei împotriva corupţiei, armonizarea reglementărilor în domeniul media cu standardele UE şi protejarea minorităţilor naţionale.

16:30VIDEO Actorul Jean-Claude Van Damme a vizitat Ucraina și s-a filmat alături de militari ucraineni, transmițând tradiționala urare „Slavă Ucrainei!”.

16:07De-a lungul a 20 de ani, pensionarul rus Vladimir Ovchinnikov a devenit foarte popular datorită picturilor sale murale din micul oraș Borovsk, situat la 115 km sud-vest de Moscova, multe dintre acestea reprezentând situația dificilă a victimelor represiunilor din epoca stalinistă, scrie Reuters. De la începutul invaziei, bărbatul în vârstă de 84 de ani a continuat să picteze pereții clădirilor din Borovsk, sfidând poliția care mereu îi acoperă lucrările.

15:51Republica își va majora substanțial cheltuielile cu Apărarea anul viitor după ce în ultimele luni mai multe rachete lansate de Rusia asupra Ucrainei au survolat sau aterizat pe teritoriul moldovean, unul dintre obiectivele Chișinăului fiind consolidarea apărării sale aeriene.

14:59Forțele rusești care au tras cu mai multe lansatoare de rachete au lovit miercuri clădirea administrației regionale din piața centrală a orașului Herson, recent eliberat din sudul Ucrainei, a declarat un oficial ucrainean de rang înalt, transmite Reuters.

13:43Un cetățean american se află printre zecile de deținuți predați Ucrainei de către forțele ruse într-un schimb de prizonieri cu Ucraina, a declarat miercuri șeful administrației prezidențiale ucrainene, transmite Reuters.

Andrii Yermak a scris pe canalul său de Telegram că Suedi Murekezi a „ajutat poporul nostru" înainte de a ajunge în custodia Rusiei.

13:41 Kremlinul a declarat miercuri că sistemul Patriot de apărare aeriană cu rachete pe care Statele Unite s-ar pregăti să îl trimită Kievului ar reprezenta o „țintă legitimă” pentru loviturile sale împotriva Ucrainei.

13:37„Ministerul camuflajului și al selfieurilor". Milbloggeri ruși critică din nou ministerul rus al apărării, condus de Serghei Șoigu, care mai degrabă publică imagini și clipuri cu așa-zisele reușite ale armatei ruse decât să abordeze problemele cu care se confruntă soldații ruși și ale operațiunilor in Ucraina, potrivit cele mai recente evaluări a Institutului pentru Studiul Războiului.

Scholz: Putin nu și-a îndepliniti niciun obiectiv în Ucraina

12:58Cancelarul german Olaf Scholz susține că preşedintele rus Vladimir Putin nu şi-a îndeplinit niciun obiectiv în războiul din Ucraina, potrivit DPA şi Reuters.

12:37 Președintelui rus Vladimir Putin nu își va ține nici discursul anual din parlamentul rus, în 2022, după ce și-a anulat și conferința de presă maraton pe care o susține de regulă în luna decembrie, scrie agenția TASS, citând o sursă din legislativul de la Moscova.

12:13Nicio instalație de energie electrică nu a fost avariată miercuri dimineață în urma atacului rusesc cu drone kamikaze asupra Kievului și a regiunii din apropierea capitalei ucrainene, a declarat operatorul rețelei naționale de electricitate Ukrenergo, potrivit Reuters.

11:59 VIDEO O înregistrare video filmată chiar de către tanchiștii ruși arată cum aceștia au trecut peste o mină care îi lasă fără vehiculul de luptă deși acesta era echipat cu un plug anti-mine.

Rusia a pierdut 96.000 de soldați, susține Ucraina

11:38Rusia a pierdut 96.000 de soldați de la începutul invaziei, susține armata ucraineană. În ultimele 24 de ore, 740 de militari ruși și-au pierdut viața, susține al Statul Major al armatei ucrainene.

11:33Uniunea Europeană va fi în continuare solidară cu Ucraina, a declarat cancelarul Olaf Scholz în fața parlamentului german, adăugând, cu referire la Ungaria, că încercările de a submina valorile blocului comunitar prin blocarea măsurilor de politică externă vor eșua, scrie Reuters.

10:58VIDEO Comandantul forțelor separatiste din Donețk afirmă că Rusia nu poate câștiga războiul din Ucraina folosind mijloace convenționale și cere folosirea armelor nucleare împotriva NATO, contrazicând astfel afirmațiile făcute de președintele rus Vladimir Putin în urmă cu doar câteva zile.

09:37Administrația orașului Kiev a anunțat pe Telegram că numărul dronelor doborâte miercuri dimineață a ajuns la 13, potrivit The Guardian.

09:32Pe una din dronele iraniene doborâte de sistemele de apărare antiaeriană din Kiev scria „Pentru Reazna”, ceea ce sugerează că atacul ar fi o răzbunare a Moscovei pentru atacul ucrainean cu drone de acum zece zile asupra a două aerodromuri din Rusia, ambele fiind folosite de Forțele Aeriene ale Moscovei ca baze pentru unitățile sale de bombardiere strategice.

Kievul, atacat cu drone iraniene

09:02Holcim, cel mai mare producător de ciment din lume, a declarat miercuri că se retrage din Rusia, adăugând că afacerea de acolo va funcționa independent sub o altă marcă, informează Reuters.

08:26Administrația orașului Kiev a anunțat că o altă dronă a fost doborâtă, ridicând la 11 numărul total de drone Shahed doborâte în atacurile de miercuri dimineață, potrivit The Guardian.

08:11 Două clădiri administrative ale orașului Kiev din cartierul Șevcenko au fost avariate de „resturile unei drone", au anunțat autoritățile, potrivit The Guardian.

08:05 Ucraina a respins atacurile rusești în apropierea a 14 așezări din regiunile Harkov, Lugansk și Donețk, potrivit The Kyiv Independent. Armata ucraineană a lovit, de asemenea, două puncte de control rusești și patru concentrări rusești de echipamente și personal militar, a anunțat miercuri Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei. Armata rusă a lansat 11 rachete, un atac aerian și peste 60 de atacuri MLRS împotriva Ucrainei în ultima zi, a adăugat Statul Major General.

07:45Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a declarat că mai multe explozii s-au auzit miercuri dimineață în cartierul Șevcenko din centrul orașului, transmite Reuters. Apărarea antiaeriană ar fi doborât 10 drone iraniene, susține edilul capitalei Ucrainei.

07:20O lege controversată a presei urmează să intre în vigoare după aprobarea de către parlamentul Ucrainei marţi, transmite agenția dpa, citată de Agerpres.

Scurtă recapitulare, miercuri dimineață, a evenimentelor recente:

  • Un anunț pe privind planurile SUA de a furniza Ucrainei sistemul de apărare antirachetă Patriot ar putea fi făcut chiar în această săptămână, au declarat marți trei oficiali americani pentru Reuters.
  • La Paris, aproximativ 70 de țări și instituții au promis puțin peste un miliard de euro pentru a ajuta la menținerea apei, hranei, energiei, sănătății și transportului în Ucraina în fața atacurilor Rusiei, a declarat ministrul francez de externe, Catherine Colonna. Acestea au promis, de asemenea, o eficiență energetică, becuri cu LED-uri pentru a atenua deficitul de energie și pentru a ajuta Ucraina să treacă prin lunile de iarnă geroase, în timp ce Rusia lovește în infrastructura țării.
  • Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că daunele aduse mediului de războiul Rusiei vor afecta milioane de oameni timp de ani de zile.
  • Președintele rus Vladimir Putin și liderul chinez Xi Jinping vor discuta despre evenimentele din 2022 la sfârșitul lunii decembrie, a relatat cotidianul de afaceri rus Vedomosti.
  • Livrările de arme din Italia către Ucraina vor înceta imediat ce vor începe discuțiile de pace pentru a pune capăt invaziei rusești, a declarat ministrul italian al apărării în parlament, în timp ce legislatorii au aprobat o decizie a guvernului de a prelungi ajutorul militar până în 2023.
  • Rusia a respins o propunere de pace a lui Zelenski care ar implica o retragere a trupelor rusești, spunând că Kievul trebuie să accepte noile „realități" teritoriale.
  • Opt nave încărcate cu cereale au părăsit porturile din regiunea ucraineană Odesa, după o pauză cauzată de întreruperi de energie electrică în urma atacurilor cu rachete rusești, a anunțat Ministerul Infrastructurii de la Kiev.
  • Rusia și Ucraina și-au lovit reciproc forțele în lupte grele în jurul micului oraș estic Bahmut.
  • Ucrainenii care au părăsit Bahmut în această săptămână au descris bombardamente rusești aproape constante care i-au forțat pe locuitori să se adăpostească în subsoluri și să doarmă în frigul năprasnic.
  • Aliatul apropiat al Rusiei, Belarus, a anunțat o inspecție militară rapidă, inclusiv creșterea pregătirii de luptă în sudul țării, cel mai recent dintr-o serie de exerciții care au stârnit îngrijorarea Ucrainei vecine.

----------------

Evenimentele de marți au fost LIVE aici pe HotNews.ro